Introducerea cardurilor de transport cu trenul pentru pensionari amânată până în 2025: Cardul va stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul

Autor: Cristina Mocanu

Introducerea cardurilor de transport cu trenul pentru pensionari amânată până în 2025

Sursa: pixabay.com

S-a decis amânarea introducerii cardurilor electronice pentru transportul cu trenul destinat pensionarilor până în 2025.

Autoritățile române au decis să amâne din nou introducerea cardurilor electronice pentru transportul cu trenul destinat pensionarilor, veteranilor și văduvelor de război, termenul fiind extins până la 31 decembrie 2025. Această măsură, planificată încă din 2011, urmărește să înlocuiască actualele tichete de călătorie cu un sistem digital modernizat. Amânarea implementării continuă să prelungească utilizarea vechilor tichete de hârtie.

Se amână introducerea cardurilor pentru transportul cu trenul pentru pensionari

Autoritățile române planifică o nouă amânare a introducerii cardurilor de transport pentru pensionari și veterani, măsură care era prevăzută inițial să înlocuiască actualele tichete de călătorie. Acest sistem de carduri digitale, stabilit încă din 2011 prin Ordonanța de Guvern nr. 8, nu a fost implementat până în prezent din cauza amânărilor succesive. Conform unui nou proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică, termenul pentru implementarea cardurilor urmează să fie extins până la finalul anului 2025.

În 2011, OG 8/2011 stabilea că pensionarii, invalizii, veteranii și văduvele de război ar trebui să primească legitimații de transport sub formă de carduri electronice, în locul tradiționalelor bilete de hârtie. Aceste carduri ar urma să fie personalizate cu numele și codul numeric personal al fiecărui beneficiar. Totuși, implementarea acestui sistem nu a avut loc, fiind amânată repetat de-a lungul anilor.

Conform proiectului de ordonanță, această modificare este din nou întârziată, iar noul termen este fixat pentru 31 decembrie 2025.

Acest lucru înseamnă că pensionarii, veteranii și ceilalți beneficiari vor continua să utilizeze sistemul actual de tichete de călătorie, cel puțin până la sfârșitul anului 2025.

Potrivit avocatnet.ro, cardurile de transport, odată implementate, vor avea valabilitate de un an și vor fi reînnoite anual. Fiecare card va conține informații detaliate despre numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, precum și despre călătoriile deja efectuate.

Pentru a putea reînnoi cardul, acesta va trebui predat către emitent. În plus, în cazul pierderii sau furtului cardului, beneficiarul va trebui să informeze autoritățile în termen de 10 zile.

Un aspect important al acestui sistem este că legitimațiile de transport electronice nu vor putea fi utilizate de alte persoane decât cele care le dețin în mod legal. În cazul în care un card este folosit în mod necorespunzător, beneficiarul își va pierde dreptul de a mai utiliza cardul până la expirarea acestuia.

Citește și: Foștii mineri de pe Valea Jiului, revoltați după recalcularea pensiilor: „Am pierdut 2.370 de lei”. Cu ce explicații vine Ministerul Muncii

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Legislația actuală oferă pensionarilor o serie de facilități la transportul intern. Conform Legii nr. 147/2000, aceștia beneficiază anual de șase călătorii cu o reducere de 50% pentru trenurile de tip regio și interregio, fără regim de rezervare, la clasa a II-a. Reducerile sunt aplicabile și pentru transportul cu mijloace auto sau nave de pasageri clasa a II-a între localități.

Veteranii de război și văduvele acestora beneficiază de un număr mai mare de călătorii gratuite

De asemenea, veteranii de război și văduvele acestora beneficiază de un număr mai mare de călătorii gratuite. Legea nr. 44/1994 prevede că aceștia pot efectua 12 călătorii dus-întors sau 24 de călătorii simple pe parcursul unui an, cu trenuri de orice rang, la clasa I, pentru marii mutilați și invalizii de război, sau la clasa a II-a pentru cei nedecorați și văduvele de război.

Noul sistem de carduri electronice ar trebui să faciliteze procesul de obținere a acestor beneficii, eliminând necesitatea tichetelor de hârtie și automatizând monitorizarea călătoriilor efectuate. Totuși, din cauza dificultăților întâmpinate în implementare, această schimbare este amânată pentru încă doi ani.

Proiectul de ordonanță aflat în dezbatere trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Până atunci, pensionarii, veteranii și celelalte categorii de beneficiari vor continua să utilizeze tichetele tradiționale de călătorie, cel puțin până la sfârșitul anului 2025.

Citește și: Vești proaste pentru unii pensionari din România! Motivul pentru care aceștia riscă să nu primească pensiile la timp

Această nouă amânare reflectă dificultățile cu care se confruntă autoritățile în implementarea unui sistem digital modernizat pentru facilitățile de transport. Totuși, odată pus în aplicare, cardul de transport va aduce numeroase avantaje, simplificând accesul pensionarilor și veteranilor la reduceri și gratuități pentru călătoriile cu trenul.