Inundațiile au făcut prăpăd în Galați. Locuințele oamenilor au fost înghițite de ape, iar salvatorii au intervenit pentru a salva viețile oamenilor și a animalelor. Hidrologii au prelungit codul roșu de inundații

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 sep 2024, 11:26
Inundații Foto(4)

În Galați, apele dezlănțuite au dus la moartea a patru persoane și au forțat evacuarea a sute de locuitori

Sursa: colaj (Facebook)

Locuințe inundate și oameni luați de ape. Așa sună dezastrul din Galați, mai exact în Slobozia Conachi, unde autoritățile s-au confruntat cu câteva ore critice pentru a salva viața oamenilor.

În Galați, apele dezlănțuite au dus la moartea a patru persoane și au forțat evacuarea a sute de locuitori. În total, mii de case au fost avariate, iar 13 tronsoane de drumuri naționale și județene au fost închise din cauza apei care a inundat drumurile.

Citește și: Ciclonul Boris a făcut deja primele victime în Galați: „Doamne ferește!” Vineri seară, viitura a făcut prăpăd în România și a adus zeci de locuințe sub ape

Inundații masive în Galați. Oamenii au refuzat să își părăsească locuințele

Peste 250 de oameni au fost salvaţi de pompieri, unii în ultimul moment. În disperare, unii locuitori s-au refugiat pe acoperișurile caselor și au strigat după ajutor. 12 localități din județul Galați au fost acoperite aproape în totalitate de ape, iar pericolul continuă să persiste, deoarece hidrologii au prelungit codul roșu de inundații până astăzi, la ora 14:00.

Printre cele mai grav afectate localități se numără comuna Slobozia Conachi, unde apa continuă să crească, iar oamenii sunt reticenți în a-și părăsi locuințele. Primarul comunei, Emil Dragomir, a declarat că șase sau șapte persoane refuză să fie evacuate, preferând să se adăpostească în podurile caselor, în ciuda pericolului. În același timp, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat că duminică va fi trimis un transport de 405 tone de ajutoare pentru persoanele afectate.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Mai multe drumuri naționale, închise din cauza inundațiilor

În ceea ce privește infrastructura rutieră, trei drumuri naționale din județele Vaslui și Galați au fost închise circulației din cauza inundațiilor.

Traficul este oprit pe DN 25 între Vameș și Piscu, pe DN 26 între Rogojeni și Gănești, precum și între Chiraftei și Măstăcan. În plus, alte nouă tronsoane de drumuri județene din Galați sunt inaccesibile.

În localitatea Pechea, salvatorii au intervenit pentru evacuarea a 26 de persoane care inițial au refuzat să părăsească zona afectată de inundații. Meteorologii au emis primul cod roșu de inundații sâmbătă, după miezul nopții, iar viitura a lovit doar câteva ore mai târziu și a distrus totul în calea sa. 

În total, în regiune au căzut peste 150 de litri de precipitații pe metru pătrat, echivalentul cantității de ploaie din două luni, toate în doar 12 ore. Oamenii au fost avertizați printr-un mesaj Ro-Alert să fie pregătiți să evacueze locuințele în orice moment, dar pentru mulți, intervenția a venit prea târziu. Puhoaiele au lovit cu o forță imprevizibilă, luând cu ele case, curți și vieți omenești.

Deși ploile s-au oprit, situația rămâne critică în multe localități din Galați.

 

 


Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE