Invata sa navighezi precum un profesionist cu Skipperacademy.ro

Author: Oana Iosif

Sentimentul de libertate pe care îl simți cu toate simțurile atunci când navighezi nu poate fi cuprins în niște simple cuvinte. Cei cu adevărat pasionați de așa ceva sunt de părere că ar trebui să existe un alt cuvânt, care să cuprindă întocmai avanlanșa de emoții, trăiri care te asaltează, dar încă nu s-a inventat.

Dacă și tu ai această pasiune, atunci cu siguranță știi despre ce vorbim. De altfel, faci și tot ce ține de tine pentru a-ți urma visul, iar unul dintre ele se referă la achiziția unei ambarcațiuni cu un motor mai mare de 5 CP. Cu toate acestea, mai este nevoie și de alte cerințe care trebuie îndeplinite, respectiv obținerea unui permis de navigație corespunzător, în urma susținerii unor cursuri speciale.

Ce este un permis de navigație

Permisul de navigație, sau de barcă, după cum i se mai zice, este acel act care îi oferă posesorului acestuia dreptul să navigheze, atât în ape naționale, cât și cele internaționale. De menționat că avem de a face cu mai multe clase de permise pentru barcă, acte care sunt însoțite și de niște certificate speciale.

Este vorba despre brevete, transport persoane, regim internațional și multe altele. Pentru a obține permisul de navigație se impune urmarea unor cursuri speciale, iar dacă și tu vrei să ai un astfel de act, poți apela la https://www.skipperacademy.ro/ - de unde poți afla mai multe amănunte.

Tipuri de permis

Pe scurt, există cinci tipuri de permis, și fiecăruia dintre ele îi corespunde o literă. Până aici, ai înțeles perfect, pentru că seamănă oarecum cu numerotarea pentru permisul auto. Astfel, avem de a face cu cinci categorii mari, respectiv: A, B, C și D, la care se adaugă și S, categorie care se referă la ambarcațiunile de tip yacht, cu vele. Clasificarea permiselor de navigație se face în funcție de zonele unde urmează să fie condusă ambarcațiunea.

Clasa A

Este acel certificat prin care titularului i se acordă dreptul de a conduce ambarcațiuni de agrement în toate zonele maritime, dar și pe apele interioare.

Clasa B

Cei care obțin acest certificat au dreptul de a conduce tot ambarcațiuni de agrement în zone maritime, dar nu au voie să depășească 12 Mm față de coastă.

Clasa C

Oarecum similar cu certificatul de la Clasa B, și aici titularul are dreptul să conducă ambarcațiuni de agrement în zone maritime, dar distanța pe care nu are voie să o depășească este de 6 Mm față de coastă.

Clasa D

Aici avem de a face cu majoritatea celor care obțin un permis de navigație, pentru că este documentul prin care titularul are dreptul să conducă ambarcațiuni de agreement numai pe ape interioare.

Cum se poate obține permisul de navigație

După cum spuneam mai sus, permisul clasa D este destul de ușor de obținut, și ai nevoie să ai minim 16 ani ani și să promovezi examenul de la căpitănie. Acest certificat este obținut din oficiu de candidații care dețin brevet de căpitan fluvial categoriile A și B, de ofițeri de punte fluvial/timonier fluvial, sau de cei care au un certificat de capacitate de timonier fluvial, șef de echipaj fluvial sau conducător de șalupă fluvială.

Minim 22 de răspunsuri corecte

Examenul pentru a obține permisul Clasa D se susține la cea mai apropiată căpitănie, unde amatorii de navigat vor avea la dispoziție un test cu 26 de întrebări, dintre care este obligatoriu să răspundă corect la minim 22.

Cele 26 de întrebări sunt structurate astfel: 10 întrebări din Regulamentul navigației pe Dunăre, 8 întrebări din Marinărie și tot 8 din disciplina Conducerea și manevrarea ambarcațiunilor cu motor.

Cum faci față situațiilor de criză, pe mare

Navigarea în apele maritime este sublimă, perfectă, dar în același timp trebuie să fii atent la situațiile neprevăzute care pot apărea, și să știi cum să gestionezi așa cum trebuie.

Căderea în mare poate deveni o problemă serioasă, mai ales atunci când navighezi singur. Apa este rece, curenții puternici, și chiar și prezența altor ambarcațiuni prin jur pot crea o situație dificilă, din care poți ieși doar cu ajutorul celorlați.

Vântul poate fi înșelător

Atunci când nu ai suficientă experiență, vântul poate fi înșelător. Astfel, atunci când barca este staționară, poate să fie destul de dificil să apreciezi în mod corect intensitatea vântului. Chiar și cei cu experiență greșesc de multe ori în acest caz.

De aceea, pentru a fi pregătit și pentru situațiile neprevăzute, învățați cum să utilizați radioul și să știi să trimiți mesajul de urgență. Da, știm, există și telefoane mobile, dar nu întotdeauna pot fi folosite, așa că tot varianta clasică este cea mai bună în acest caz.

Vesta de salvare este obligatorie

Chiar dacă este destul de incomodă, și nu prea se potrivește cu ideile tale despre cum ar trebui să se desfășoare navigația, vesta de salvare este mai mult decât un simplu accesoriu atunci când ieși cu ambarcațiunea în larg, este o necesitate. De asemenea, pentru mai multă siguranță, un fluier în jurul gâtului nu strică niciodată.

Dacă pe ambarcațiune sunt și copii mici, aceștia nu ar trebui să dea jos niciun moment această vestă, chiar și când barca staționează la docuri. De asemenea, nu pleca la drum fără să ai anumite elemente de siguranță la bord: o ancoră cu cablu lung la faruri sau altele, prevăzute de lege. Toate aceste măsuri au fost create pentru siguranța ta și a celor care navighează împreună cu tine, așa că este obligatoriu să fie respectate.

 

 

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.