Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. Cine a fost Neagoe Basarab

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 aug 2022, 10:15
Neagoe Basarab și soția sa, Doamna Despina

Neagoe Basarab este unul dintre cei mai cunoscuți domnitori români, chiar dacă nu a condus Țara Românească decât 9 ani. Au rămas celebre Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie.

Neagoe Basarab s-a născut în anul 1482 în Țara Românească, trăgându-se dintr-o familie înstărită și nobilă a vremii. Originea lui Neagoe Basarab nu este în întregime cunoscută, spunându-se despre el că a fost fiul marelui vornic Pârvu Craiovescu și al soției acestuia, Neaga, alți cronicari susținând însă că era, de fapt, băiatul lui  Basarab al IV-lea cel Tânăr.

De altfel, Neagoe Basarab a revendicat astfel tronul, susținând că era fiul domnitorului Basarab al IV-lea cel Tânăr, cunoscut ca Țepeluș.

Domnia lui Neagoe Basarab avea să aibă un impact mult mai mare asupra Țării Românești față de cea a lui Basarab cel Tânăr Țepeluș, care a condus Țara Românească ceva mai mult de 4 ani: între noiembrie 1477 și septembrie 1481 și ulterior între noiembrie 1481 și martie 1482, până la moartea sa.

Cine a fost Neagoe Basarab

Neagoe Basarab a crescut în casa lui Pârvu Craiovescu, mare vornic, acolo unde a primit o educație aleasă.

Printre altele, a învățat în casa lui Pârvu Craiovescu limbile greacă și slavonă.

Înainte de a deveni domn al Țării Românești a îndeplinit mai multe funcții în structurile statale ale Țării Românești. A fost numit succesiv în dregătoriile de postelnic (la 28 ianuarie 1501), mare postelnic (decembrie 1501- 19 iunie 1509) și mare comis (24 aprilie 1510- 28 noiembrie 1511). A reușit să devină domn al Țării Românești la 23 ianuarie 1512, susținând că era fiul fostului domnitor Basarab al IV-lea cel Tânăr, decedat în martie 1482. 

Ca domnitor al Țării Românești, Neagoe Basarab a dus o politică externă echilibrată, încercând să contrabalanseze suzeranitatea turcească prin legături diplomatice cu puterile creștine. A întreținut relații de prietenie cu Ungaria și a dorit să stabilească relații diplomatice cu Veneția și Roma, ba chiar să medieze conflictul dintre creștinii ortodocși și cei catolici.

Neagoe Basarab avea o viziune asemănătoare lui Ștefan cel Mare  în ceea ce privește politica externă.

Domnia lui Ștefan cel Mare în Moldova a fost, desigur, mult mai mare, Ștefan cel Mare fiind domnul din Țările Române cu cea mai mare domnie din istorie: 47 de ani, între 1457 și 1504. La fel ca Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab a încercat să alăture țara pe care o conducea unei coaliții a statelor răsăritene împotriva Imperiului Otoman.

 

Neagoe Basarab, ctitorul Mânăstirii Curtea de Argeș

În timpul domniei lui Neagoe Basarab a fost ridicată Mânăstirea Curtea de Argeș. Construcția a durat între 1515 și 1517, mânăstirea fiind una dintre cele mai cunoscute și vizitate din România.

Odată cu construcția Mânăstirii Curtea de Argeș s-a lansat și legenda Meșterului Manole, constructorul lăcașului de cult. Potrivit legendei Meșterului Manole, soția acestuia, Ana, ar fi fost zidită între zidurile mânăstirii deoarece tot ce se construia pe timp de zi la lăcașul de cult se dărâma noaptea.

În apropierea Mânăstirii Curtea de Argeș se află fântâna meșterului Manole.

Mânăstirea Curtea de Argeș a devenit din 1914 și necropolă regală, fiind înmormântați aici toți regii și reginele României: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea și Regina Elena, precum și Mihai I și Ana.

În timpul domniei, Neagoe Basarab a oferit numeroase donații și altor lăcașuri de cult. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Neagoe Basarab era extrem de credincios, el insistând în celebra sa carte, "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie", asupra necesității cinstirii Lui Dumnezeu. 

În 1512 ieromonahul Macarie a tipărit, la Târgoviște, un "Tetraevanghel"  slavon ce conținea un cuvânt înainte al lui Neagoe Basarab. Tetraevanghelul cuprindea cele patru evanghelii: Matei, Marcu, Luca și Ioan în ordinea lor canonică. ‟Pentru că Dumnezeu, Cel căruia întru Treime ne închinăm, a binevoit să umple Biserica Sa cu cărți sfinte pentru folosul cititorilor, drept aceea și eu, întru Hristos Dumnezeu binecredinciosul și de Dumnezeu păzitul și domn însuși stăpânitor Io Basarab/.../ am râvnit pentru această de suflet mântuitoare carte Tetraevanghel, cu ajutorul Sfântului Duh și cu dragostea către sfintele Biserici/.../. Rog deci pe cei tineri, pe cei vârstnici și pe cei bătrâni, care veți citi sau veți scrie, pentru dragostea lui Hristos, să îndreptați iar pe noi care cu osârdie ne-am trudit la această lucrare, să ne binecuvântați, pentru ca împreună slăvind pe Tatăl, din care sunt toate, pe Fiul, prin care sunt toate, și pe Duhul Sfânt, întru care sunt toate, să aflăm aici pace și milă, iar dincolo să ne bucurăm de lumină și fericire”, arăta Neagoe Basarab în cuvântul său înainte.

Citeste si: SFÂNTA ANA 2021: Cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți de Sf Ana! Ce mesaje haioase poți trimite?

Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie

Neagoe Basarab este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere din literatura română și chiar din cea est-europeană, Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie

Cartea a fost scrisă în slavonă de către Neagoe Basarab și a fost tradusă în limba noastră la jumătatea secolului al XVII-lea de către cărturarul Udriște Năsturel. Prima ediție a cărții a apărut în Țara Românească în 1.654.

Cartea "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie" oferă principii de guvernare politică a statului, principii morale de educare a tineretului și principii de îmbunătățire spirituală, Neagoe Basarab insistând către transmiterea credinței din tată în fiu. 

"Iubitu mieu fiiu, mai nainte de toate sa cade să cinstești și să lauzi neîncetat pre Dumnezeu cel mare și bun și milostiv și ziditorul nostru cel înțelept, și zioa și noaptea și în tot ceasul și în tot locul. Și să foarte cuvine să-l slăvești și să-l mărești neîncetat, cu glas necurmat și cu cântări nepărăsite, ca pre cela ce ne-au facut si ne-au scos din-tunérec la lumină și den neființă în ființă. O, câta iaste de multă mila ta, Doamne, și gândul și cugetul tău, care ai spre noi oamenii! O, mare taină și minunată! O, cine va putea spune toate puterile tale și lauda slavei tale! Dumnezeu, pentru mila sa cea multa, lăcui întru noi oamenii și să arătă noao. Dumnezeu fu în ceriu și om pre pamântu și într-amândoao desăvârșit. Și pre om și-l făcu fiiu iubit și moștean împărățiii sale. O, mare iaste taina înțelepciunii tale Doamne, care fu spre noi oamenii! Ni dar să mărim pre Dumnezeul nostru și să strigăm dinpreună cu David, zicând: „Chiuiți lui Dumnezeu, tot pamântul, slujiți lui Dumnezeu în veselie, intrați înaintea lui cu bucurie si cu veselie si cu curăție. Să știți că acela ne-au făcut, iar nu noi, și acela iaste Dumnezeul nostru și noi suntem oamenii lui și oile pășunii lui. Intrați prin poarta lui în ispovedanie, în curțile lui, în cântări, mărturisiți-vă lui și lăudați numele lui, că iaste bun și milostiv Domnul și sfânt Dumnezeul nostru. Că iaste mila lui cea mare cu noi în véci, și bunătatea lui cea multă“. Și den nimic ne-au făcut de suntem și făcu toate puterile céle far’ de trupuri", îi transmite Neagoe Basarab fiului său Teodosie în chiar primul capitol al capodoperei "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie".

Neagoe Basarab a fost căsătorit cu Doamna Milița Despina, cu care a avut doi copii, pe Teodosie și pe Ruxandra Basarab.

Citeste si: CALENDAR ORTODOX 7 SEPTEMBRIE. Este total interzis să faci aceste lucruri în Ajun Nașterii Maicii Domnului