Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest fenomen și cum îl resimt turiștii

Autor: Diana Ghita

Din ce cauză s-a format o barieră de alge la malul mării

Sursa: Pexels.com

De câteva zile, la malul Mării Negre a apărut o barieră de alge, ceea ce le creează un mare disconfort turiștilor care vizitează în această perioadă sudul litoralului românesc.

Turiștii care își petrec vacanța în stațiunile sudice ale litoralului sunt nevoiți să evite grămezile de alge de pe plajă. Deși mirosul și aspectul neplăcut îndepărtează oamenii de pe șezlongurile din apropierea apei, experții văd partea pozitivă a acestui fenomen.

Cum îi afectează pe turiști bariera de alge de pe plajă

Potrivit Observator, biologii susțin că invazia algelor este un fenomen natural obișnuit, care indică sănătatea ecosistemului: „ Asigură, pe de o parte, o primenire a apei şi, pe de altă parte, o îmbogăţire nutritivă pentru speciile

ce urmează să trăiască de pe urma acestora. Alge, mici crustacee, surse de hrană pentru lebăda care îşi învaţă puii cu această locaţie. Ei vor creşte şi vor trebui să ştie că şi la mare e hrană bună”.

Însă acest lucru îi irită pe mulți turiști, întrucât, pe marginea apei, nisipul este aproape invizibil, iar grămezile verzi au luat locul castelelor de nisip. Oamenii întâmpină dificultăți în a trece peste bariera neplăcută pentru a ajunge în apă.

„Nu ştiu, e din cale afară, chiar nu mă aşteptam să fie aşa, mă aşteptam să o cureţe cineva”,  a declarat o turistă, pentru sursa citată.

Citește și: Care este cea mai ieftină stațiune de pe litoral? Românii au luat cu asalt plajele la sfârșit de sezon

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În loc să mai caute șezlonguri aproape de valuri, turiștii nu știu ce să facă pentru a se distanța cât mai mult de mal. În stațiunea Venus, jumătate din plajă este inutilizabilă. Șezlongurile sunt pustii deoarece algele de la malul mării fac imposibilă intrarea în apă, iar mirosul este insuportabil. Însă, unii oameni încearcă să se bucure de vacanță, în ciuda situației.

De ce s-a strâns o cantitate mare de alge în sudul litoralului

Administratorii plajelor și reprezentanții Apelor Române afirmă că fac tot posibilul pentru a menține nisipul curat, dar natura câștigă de cele mai multe ori.

„Am cules în perioada aceasta în jur de 800 de tone de alge, pe care le ducem la gropile de depozitare. Facem eforturi consistente astfel încât să nu deranjăm turiştii în această perioadă a sezonului estival", a transmis Hristu Uzun, director ABADL, pentru sursa citată anterior.

Citește și: Beneficiile algelor marine pentru sănătate

Algele sunt smulse de curenții marini în timpul furtunilor și aduse la țărm și se dezvoltă excesiv în condiții de temperaturi ridicate și lumină abundentă. Anul trecut, în sezonul estival, zeci de mii de tone de alge au fost adunate de pe plajele din România.