Katalin Kariko și Drew Weismann sunt laureații premiului Nobel 2023, în domeniul medicinei, pentru inventarea vaccinului anti- COVID.
Cine sunt inventatorii vaccinului anti-COVID
Katalin Kariko este o renumită biochimistă americană. Aceasta își are originile în Ungaria, de unde a plecat, mai apoi, în Statele Unite, unde a început să predea la Universitatea din Pehiladelphia și la Uniformed Services University of the Health Sciences, din Bethesda.
Aceasta este renumită pentru cercetările întreprinse în domeniul biologiei mecanismelor ARN mesager. Biochimista a participat chiar și la un studiu clinic ce avea să devină unul revoluționar. Acesta îi viza pe cei diagnosticați cu SIDA, iar tratamentul administrat cu ARN dublu catenar a avut rezultate fascinante.
Citește și: Cine finanțează Premiile Nobel. Câștigătorii primesc câte 10 milioane de coroane suedeze
Atunci când s-a instalat pandemia de COVID-19, Katalin a colaborat cu medicul american Drew Weismann în vederea descoperirii formulei vaccinului împotriva virusul ce amenința întreaga lume. Acesta predă medicina la Universitatea din Pennsylvania și este director la Penn Institute for RNA Innovation.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cercetătorii au primit premiul Nobel pentru medicină
După ce vaccinul anti-COVID-19 s-a dovedit a fi o inovație în lumea medicinei, stopând pandemia care copleșise întreaga planetă, cei doi au câștigat premiul Nobel.
Katalin Kariko și Drew Weismann au primit această distincție „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide catre au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a
transmis Thomas Perlmann, secretar general la Comitetului Nobel.Pe lângă diplomă și medaliile de aur, biochimista și medicul au primit și un cec în valoare de 986.000 de dolari. Acestea le-au fost înmânate la Stockholm, Suedia, în cadrul unei ceremonii oficiate de regele Carl Gustav al XVI-lea.
Aceste distincții se oferă anual pentru excelențe în: medicină/fiziologie, literatură, pace, economie și fizică. Luni, pe 2 octombrie, premiul Nobel pentru medicină a fost primul anunțat de către Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska din Solna, Stockholm, Suedia.