El este Dragos, un adolescent pe cat de destept, pe atat de incercat de soarta. Acum doi ani, inainte de a pleca peste hotare, la un concurs, o umflatura aparuta la unul dintre picioare avea sa-i schimbe perceptia despre viata.
Medicii au constatat ca este vorba despre o tumoare ce trebuie operata cat mai repede. Interventia chirurgicala nu se putea face, insa, inainte de biopsia care sa le arate medicilor daca este benigna sau maligna: „biopsia a durat cam o luna, timp in care eu nu am stiut exact daca sufar de cancer sau nu”, isi aminteste tanarul.
Acela a fost momentul in care Dragos a decis sa inventeze un program mult mai rapid decat biopsia, care dureaza minimum 3 saptamani.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Asa arata programul pe calculator, creat de Dragos.
A fost un proiect care a durat 8 luni si care a fost foarte dificil, din cauza clauzei de confidentialitate a analizelor.
De aceea, Dragos a fost nevoit sa-si testeze programul cu RMN-uri gasite pe internet.
La concursul national de stiinte FIRSTEP, anul acesta, Dragos a castigat medalia de aur.
Elevul de clasa a XI-a va participa cu acest proiect si la Houston, in Statele Unite ale Americii, intr-o competitie care se va desfasura in luna mai. Dupa aceea, vrea sa isi inregistreze programul la OSIM, iar pe mai departe, sa ii fie certificat de medici, pentru a putea fi folosit de toti pacientii care sufera de cancer.