Start-up-ul francez Mistral AI nu avea un produs funcțional atunci când a strâns 105 milioane de euro (118 milioane de dolari) luna trecută, în cadrul uneia dintre cele mai mari runde de lansare din Europa. Dar Antoine Moyroud, partener la Lightspeed Venture Partners, unul dintre cei mai mari finanțatori ai firmei nou înființate, nu s-a lăsat intimidat.
"Poate părea o cifră foarte mare", a declarat el, dar compania are ambiții mari și globale și are nevoie de o mulțime de putere de calcul costisitoare pentru a le duce la bun sfârșit, a spus el.
Afacerea fulminantă este doar un exemplu al entuziasmului febril care înconjoară potențialul inteligenței artificiale "generative"- care poate crea texte, imagini și alte conținuturi originale ca răspuns la solicitările utilizatorilor- de a genera profituri uriașe pentru investitori.
Însă unii investitori și oameni din industrie sunt îngrijorați că această frenezie a finanțării se transformă într-o bulă, cu bani aruncați în companii care nu au nici câștiguri, nici un produs inovator și nici expertiza potrivită.
Emad Mostaque, fondator și director executiv al Stability AI, o firmă de inteligență artificială generativă care numără printre finanțatori și compania Lightspeed, cu sediul în California, se așteaptă ca actualul val de investiții în companiile de inteligență artificială să creeze "cea mai mare bulă din toate timpurile".
"Eu o numesc bula "dot-ai", iar aceasta nici măcar nu a început încă", a declarat recent Mostaque, referindu-se la bula "dot-com" de la sfârșitul anilor 1990, când pariurile speculative pe companiile de internet aflate la început de drum au dus în cele din urmă la pierderi mari pentru mulți investitori.
O altă bulă?
Investiția în Mistral AI este doar una dintre numeroasele investiții din acest an ale capitaliștilor de risc care se luptă pentru un loc la bordul rachetei AI. În primele șase luni ale anului 2023, aceștia au investit 15,2 miliarde de dolari în companii de inteligență artificială generativă la nivel global, potrivit datelor Pitchbook.
Cea mai mare parte a acestei sume provine din investiția de 10 miliarde de dolari a Microsoft (MSFT), anunțată în ianuarie, în OpenAI, dezvoltatorul popularului chatbot generativ AI ChatGPT.
Dar chiar și excluzând afacerea bombă a Microsoft, valoarea investițiilor de capital de risc în IA generativă a crescut cu aproape 58% față de aceeași perioadă din 2022.
Lansarea ChatGPT pentru public în noiembrie a fost catalizatorul pentru zvonurile actuale, potrivit lui Moyroud de la Lightspeed. El a văzut un număr din ce în ce mai mare de fondatori care menționează AI generativ în pitch-urile lor pentru finanțare- dar ia unele dintre aceste pitch-uri cu un vârf de cuțit de sare.
"Am [văzut] unele persoane care nu au petrecut neapărat mult timp în industrie și care adaugă- dacă se poate spune așa- un pic de strălucire de inteligență artificială generativă" la ofertele lor, a spus Moyroud, menționând că este nevoie de timp pentru a descoperi "substanța" din spatele afirmațiilor unor fondatori.
El nu include Mistral AI în acest grup. Firma de capital de risc a lui Moyroud- despre care acesta a spus doar că a contribuit cu o "parte semnificativă" la câștigarea a 105 milioane de euro- a plătit o primă pentru experiența "de neegalat" a celor trei fondatori: Anterior, toți au lucrat cu un tip de inteligență artificială generativă numită "model de limbaj mare"; doi dintre ei la Meta, compania mamă a Facebook, iar unul la DeepMind de la Google.
"Există doar un subset de poate 80-100 de persoane din lume care au avut experiența de a antrena modele lingvistice mari... [și] la scară largă", a precizat Moyroud.
Nu sunt doar investitorii privați cu bani mulți care speră să profite de boom-ul IA: Fluxurile în primele cinci fonduri tranzacționate la bursă axate pe inteligență artificială din lume au crescut în medie cu 35% de la începutul anului. Și, după un an 2022 zdruncinat, acțiunile din indicele Nasdaq, un indice puternic din domeniul tehnologiei, au crescut cu aproape 42% în acest timp, depășind indicele mai larg S&P 500, care a crescut cu mai puțin de 19%.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Alegerea unui câștigător
Va fi "foarte dificil" pentru investitori să știe dacă susțin echivalentul AI al următorului Amazon (AMZN) sau Google (GOOGL), a declarat Reynolds. Dintre cele mai valoroase 10 acțiuni din domeniul tehnologiei și comunicațiilor din prezent, doar două- Microsoft (MSFT) și Cisco (CSCO)- se aflau în top 10 la vârful bulei dot-com din martie 2000, potrivit unei analize realizate de Glenmede.
"Nu este întotdeauna evident cine vor fi câștigătorii pe termen lung ai perturbărilor inovatoare", a declarat Reynolds.
La sfârșitul anilor '90, a adăugat el, o firmă putea "să pună cuvântul "dot-com" la sfârșitul numelui companiei sale, iar prețul acțiunilor sale [ar fi crescut] cu 10% a doua zi".
Jordan Jacobs, co-fondator și managing partner la Radical Ventures, o firmă de capital de risc cu sediul în Toronto specializată în inteligență artificială, a observat un impuls similar în rândul fondatorilor de tehnologie din prezent.
"Să cumperi un domeniu "dot-ai" și să pretinzi că ești o companie de inteligență artificială... nu te face cu adevărat o companie de inteligență artificială", a declarat Jacobs pentru CNN. "În calitate de investitori, una dintre sarcinile noastre este să ne dăm seama cine este real și cine nu este".
Jacobs, care a fondat două companii de inteligență artificială în ultimii 13 ani, a declarat că, în opinia sa, există o "lipsă totală de apreciere" pentru cât de valoroasă va fi tehnologia în viitor.
El prezice că AI va fi integrată în fiecare software sau îl va înlocui complet în următorul deceniu, producând "trilioane de dolari în valoare economică". De asemenea, tehnologia deschide noi drumuri în domeniul dezvoltării de medicamente și al modelării schimbărilor climatice, a spus el.
Lansarea ChatGPT, combinată cu investiția de succes a Microsoft în OpenAI, a făcut ca "investitorii generaliști să se trezească brusc" la potențialul extraordinar al AI. A fost, de asemenea, un moment în care toată lumea a ajuns în sfârșit să atingă tehnologia.
Asta, a spus el, s-a simțit "un pic ca o magie".
Citește și: Ce se anunță săptămâna aceasta pentru Wall Street și Bursa Americana?
Citește și: "Aproape că ne-a dublat volumul de muncă": Efectul real al Inteligentei Artificale?
Citește și: UE vede un boom al energiei geotermale!