Investitorii se îndreaptă spre acțiuni defensive și refugii sigure din cauza războiul

Autor: Bogdan Frațilă

Războiul dintre Israel și Hamas îi determină pe investitori să caute active defensive. Israelul a declarat război Hamas duminică

Sursa: PixaBay

Războiul dintre Israel și Hamas îi determină pe investitori să caute active defensive. Israelul a declarat război Hamas duminică

Războiul dintre Israel și Hamas îi determină pe investitori să caute active defensive.
Israelul a declarat război Hamas duminică, după ce gruparea militantă palestiniană a lansat un atac brutal care a ucis cel puțin 1.300 de persoane. Piețele bursiere au scăzut inițial luni, înainte de a-și reveni.
Dar, de atunci, investitorii au cumpărat acțiuni de obligațiuni guvernamentale practic lipsite de risc, ceea ce indică faptul că Wall Street rămâne îngrijorat.

Un fond tranzacționat la bursă, care urmărește un indice al obligațiunilor de trezorerie americane cu scadențe mai mari de 20 de ani, a crescut cu 1,5% în această săptămână.
De asemenea, acțiunile din sectorul utilităților, al energiei și al proprietăților imobiliare au depășit câștigul de aproximativ 1% al indicelui S&P 500 în general în această săptămână. Aceste sectoare sunt considerate defensive, deoarece consumatorii tind să acorde prioritate cheltuielilor pentru bunuri de primă necesitate, cum ar fi electricitatea și adăpostul, în detrimentul achizițiilor discreționare în perioadele de dificultăți economice.

Prețul petrolului rămâne cu mult sub maximele recente, dar a oscilat în această săptămână- și crește din nou vineri- deoarece investitorii se tem că războiul ar putea escalada într-un conflict regional care să cuprindă principalii producători de petrol. Acest lucru ar putea comprima și mai mult oferta globală de țiței, care este deja redusă din cauza reducerilor de producție ale Arabiei Saudite și Rusiei.
"Orice discuție potrivit căreia Israelul, care acum pare să se concentreze pe oprirea operațiunilor Hamas, se pregătește să lovească dincolo de conflictul imediat, va intensifica presiunea ascendentă asupra prețurilor", a declarat George Smith,
strateg de portofoliu la LPL Financial.
Incertitudinea geopolitică a stimulat, de asemenea, activele aruncate de investitori în ultimele luni. Prețurile celor mai activ tranzacționate contracte futures pe aur au crescut cu aproximativ 2% în această săptămână, după scăderi determinate de creșterea randamentelor obligațiunilor și a dolarului american. Metalul galben este apreciat pentru stabilitatea sa chiar și atunci când economia și piețele devin volatile.
Bryan Hinmon, director de investiții la Motley Fool Asset Management, spune că SUA ar putea, de asemenea, să își tensioneze finanțele dacă țara acordă ajutor financiar Israelului, pe lângă ajutorul pe care îl acordă în prezent
Ucrainei în timpul războiului cu Rusia. Acest lucru s-ar putea adăuga la grămada deja impresionantă de datorii americane la rate ale dobânzii foarte mari și, potențial, chiar ar putea pune sub semnul întrebării capacitatea SUA de a rambursa această datorie, a spus el.
Cu toate acestea, Hinmon spune că firma sa nu a făcut nicio modificare a portofoliului său în lumina războiului și nu intenționează să facă acest lucru, citând abordarea sa de a încerca să privească cu 5-10 ani înainte atunci când ia decizii de investiții.

"Să sperăm că această perioadă de timp ne permite să vedem până la cealaltă parte", a spus el.

Oficialii UE avertizează TikTok cu privire la dezinformarea Israel-Hamas

Oficialii UE au avertizat joi TikTok cu privire la "conținutul ilegal și dezinformarea" de pe platforma sa legată de războiul dintre Hamas și Israel, cerând directorului general Shou Zi Chew să răspundă în termen de 24 de ore.


Într-o scrisoare adresată lui Chew, comisarul european Thierry Breton a declarat că nerespectarea legislației Uniunii Europene privind moderarea conținutului ar putea duce la sancțiuni, relatează colegul meu Brian Fung.
Este a treia scrisoare de acest fel pe care Breton a trimis-o săptămâna aceasta către marile platforme de socializare, după ce a trimis avertismente similare către X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, și Meta. (Ulterior, Comisia a inițiat o investigație oficială privind dezinformarea pe X.)
În luna august, o lege UE recent adoptată, cunoscută sub numele de Legea serviciilor digitale, a intrat în vigoare pentru marile platforme online, inclusiv pentru companiile cărora Breton s-a adresat săptămâna aceasta. Legea stabilește obligații specifice pentru companiile de social media de a proteja confidențialitatea și siguranța utilizatorilor.
"Prin urmare, vă invit să vă intensificați de urgență eforturile și să vă asigurați că sistemele dumneavoastră sunt eficiente și să raportați echipei mele măsurile de criză luate", a scris Breton în scrisoarea pe care a distribuit-o pe X.
TikTok nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rusia reintroduce controalele de capital pentru a susține rubla

Rusia a reintrodus o parte din controalele de capital pe care le-a introdus în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina, într-o nouă încercare de a susține rubla, în condițiile în care costul războiului cântărește greu asupra economiei, relatează colega mea Anna Cooban.
Moneda aflată în dificultate a crescut joi cu 3,4% pentru a se tranzacționa la 96 față de dolarul american- cel mai ridicat nivel din ultimele puțin peste două săptămâni- după ce Moscova a anunțat miercuri târziu că va forța zeci de exportatori să își convertească veniturile din străinătate în ruble.
Potrivit comunicatului, autoritatea de reglementare financiară a Rusiei, Rosfinmonitoring, va monitoriza și va aplica noile cerințe pentru 43 de companii din sectorul energetic, al metalelor, al cerealelor și din alte sectoare.
"Scopul principal al acestor măsuri este de a crea condiții pe termen lung pentru creșterea transparenței și predictibilității pieței valutare, [și] de a reduce oportunitatea speculațiilor valutare", a declarat miercuri prim-vicepremierul rus Andrei Belousov, într-o declarație.

Citește și: Cum să blochezi postările grafice din social media pe telefoanele copiilor

Citește și: Prețurile petrolului și gazelor naturale urcă din nou?

Citește și: Investitorii pe Bursa se tem de o escaladare în Orientul Mijlociu