Investitorii văd oportunități în aceste zone depreciate ale pieței bursiere

Author: Bogdan Frațilă

Banii lichizi sunt rege în acest moment, dar investitorii nu renunță complet la acțiuni. Pentru prima dată după ani de zile

Sursa: PixaBay

Banii lichizi sunt rege în acest moment, dar investitorii nu renunță complet la acțiuni. Pentru prima dată după ani de zile

Banii lichizi sunt rege în acest moment, dar investitorii nu renunță complet la acțiuni. Pentru prima dată după ani de zile, banii lichizi aduc bani investitorilor, după ce, în martie anul trecut, Rezerva Federală a început să majoreze ratele foarte scăzute ale dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii.

Acest lucru i-a determinat pe mulți de pe Wall Street să își mărească deținerile în fondurile de piață monetară, care sunt considerate unele dintre cele mai lipsite de risc investiții.

Activele de pe piața monetară au atins un nivel record de 5,71 trilioane de dolari în săptămâna încheiată la 8 noiembrie, potrivit datelor Institutului pentru companii de investiții care datează din 2007.

Dar unii investitori spun să nu neglijăm oportunitățile din acțiuni, mai ales că randamentele obligațiunilor au început să meargă în jos în ultimele săptămâni și ar putea continua să scadă în următoarele luni.

Actualitate

Randamentele au sărit joi, după ce președintele Fed, Jerome Powell, a declarat într-un discurs că nu este sigur că banca centrală a înăsprit în mod adecvat politica monetară. Randamentul titlurilor de Trezorerie americane pe 10 ani a crescut la 4,63%, de la 4,52% miercuri. Dar randamentele rămân cu mult sub maximele înregistrate luna trecută, iar piețele încă se așteaptă în mare măsură ca Fed să nu mai crească ratele.

"Nu cred că veți vedea o depășire cu mult peste 5%", a declarat Emerson Ham III, partener senior la Sound View Wealth Advisors.

Ham spune că vede oportunități în acțiunile de creștere a dividendelor, ale căror scăderi din acest an înseamnă că au un preț atractiv. Investitorii s-au îndepărtat de acțiunile cu dividende în acest an, favorizând în schimb obligațiunile cu randament mai mare și numele Big Tech care au crescut pe fondul propagandei inteligenței artificiale.

"Dacă sunteți convins că ratele vor scădea din nou la un moment dat în viitor, acesta este momentul perfect pentru a începe să cumpărați", a spus el.

Dave Sekera, strateg șef al pieței americane la Morningstar Research Services, spune că are în vedere acțiunile din domeniul utilităților. Utilitățile au căzut în dizgrație în acest an din cauza concurenței dure din cauza creșterii randamentelor obligațiunilor.

De asemenea, acestea sunt o alegere defensivă populară, deoarece oferă o plată constantă pentru investitori și tind să reziste în timpul recesiunilor economice- un scenariu care nu s-a întâmplat anul acesta.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Sectorul utilităților a scăzut cu 15% în acest an, în comparație cu saltul de 13% al S&P 500, ceea ce îl face să fie sectorul cu cea mai slabă performanță a indicelui de referință.

Sectorul utilităților se tranzacționează cu un discount de aproximativ 10%, potrivit lui Sekera.

Actiuni

De asemenea, investitorii nu ar trebui să treacă cu vederea acțiunile cu capitalizare mică, spune Matt Stucky, manager șef de portofoliu de acțiuni la Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Acțiunile cu capitalizare mică au fost afectate în acest an de creșterea ratelor dobânzilor și de turbulențele din băncile regionale, deoarece au o expunere mare la sectorul financiar. S&P 600, un indice care urmărește performanța acțiunilor mai mici, a scăzut cu 4,7% în 2023.

Aceste acțiuni tind, de asemenea, să aibă o performanță mai bună în perioadele de redresare economică. Dar Stucky avertizează împotriva încercării de a cronometra momentul în care economia ar putea începe să se reaccelereze, având în vedere că perspectivele rămân neclare.

"Probabil că cel mai bine este să păstrați această poziție într-un portofoliu și aproape că nu vă uitați la ea în următorul an sau cam așa ceva", a spus Stucky.

Citește și: Numărul deceselor cauzate de aerul toxic este în creștere!

Citește și: Black Friday: Dezvăluirea istoriei și a fenomenului din spatele extravaganței cumpărăturilor

Citește și: Cât de realistă este soluția celor două state propusa de America?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.