Ion Iliescu împlinește 93 de ani. Care este starea lui sănătate în prezent?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 dec 2023, 02:25

Ion Iliescu decorându-l pe Donald Rumsfeld cu Steaua României la Pentagon în 2003.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Iliescu

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, împlinește 93 de ani pe data de 3 martie.

Pe data de 3 martie, Ion Iliescu împlinește 93 de ani. Acesta nu a dat curs citației la Parchetul General, iar cunoscuții își fac griji pentru starea lui de sănătate.

Cine a fost Ion Iliescu?

Ion Iliescu, fostul președinte al României, împlinește, pe data de 3 martie, 93 de ani.

Acesta a fost președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004 și președinte al CFSN între 22 decembrie 1989 și 1992.

Între 2004 și 2008 a fost senator din partea PSD. De asemenea, în 2010 a fost președinte de onoare al Partidului Social Democrat.

Citește și: Mesajul lui Ion Iliescu, transmis după moartea Reginei Elisabeta a II-a: „Sfârșitul unei epoci istorice”

A venit la putere imediat după Revoluție, în așa-numita „duminică a orbului”, folosindu-se de haosul total din societate şi impunându-se drept cel mai vocal şi autoritar lider al acelor momente.

A rămas apoi, vreme de mai bine de 20 de ani, cea mai importantă figură a peisajului politic autohton. Este considerat de mulți vinovat pentru unele dintre cele mai negre evenimente post-revoluționare, de la panica creată pe spatele așa-zișilor teroriști la mineriada din 1990, dar şi pentru faptul că a tolerat dezvoltarea corupției şi a grațiat personaje controversate, acuzate de fapte dintre cele mai grave.

Copilăria lui Ion Iliescu

Potrivit unor declarații ale acestuia, fostul președinte crescut fără părinți. Cel care l-a învățat ce este important în viață a fost bunicul din partea tatălui. Un om simplu, gospodar și cu o mulțime de talente neașteptate. Vasile Iliescu a ținut ca nepotul lui să învețe. A fost cea dintâi persoană care l-a inițiat pe Ionel în tainele scrisului, înainte ca acesta să aibă vârsta de școală. Deși a crescut într-o casă fără electricitate, apă curentă și canalizare, bunicii au reușit să-i dea nepotului sentimentul că nu-i lipsește nimic.

“Nu visam foarte mult, pentru că, în ciuda modestiei în care trăiam, totuși bunicii erau niște oameni foarte harnici. Și casa noastră nu era una care să-mi displacă. Din contră. Era o casă tip vagon, cu vreo 5 camere, cu o prăvălie spre stradă, deși nu am avut niciodată comerț. Deși, într-o vreme, bunicul făcuse ceva grădinărit și, când o duceam mai greu, vindea ceva legume.” a declarat Ion Iliescu în urmă cu câțiva ani.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Bunicii săi și-au dorit ca el să învețe, bunicul său fiind cel care l-a inițiat în tainele scrisului.

Îi plăcea să meargă la scăldat destul de des: “Oltenița avea farmecul ei pentru copilul care eram. În primul rând, era port la Dunăre. Și atunci era un port activ. Deci unul dintre spectacolele interesante pentru noi era să mergem să vedem cum se încarcă și se descarcă șlepurile. Și-apoi era Argeșul, era locul de scăldat. Era o zonă de scăldat, o plajă, era un cot al râului, unde făcuse o plajă naturală, acolo era raiului scăldatului în perioada de vară.”

Citește și: Dosarul Revoluției, retrimis în instanță după 33 de ani. Neregulile subliniate de judecători au fost rezolvate

Care este starea de sănătate a fostului șef de stat?

Fostul președinte român, care a fost ales pentru trei mandate, în 1990, în 1992 și 2000, și a avut mai multe probleme de sănătate. La 93 de ani, este cunoscut în evidențele medicilor cardiologi cu grave afecțiuni ale inimii.

Ion Iliescu a dispărut din viața publică de mai bine de șase ani. Ultima prezență a fostului președinte, la un eveniment oficial, a fost consemnată în anul 2017. Atunci, Iliescu a fost prezent la o lansare de carte.

În anul 2019, Ion Iliescu a fost operat pe inimă la un spital de specialitate din București, unde a petrecut mai multe zile la terapie intensivă.

Sursă: digi24.ro

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.