ÎPS Teodosie îi sfătuiește pe oameni să nu asculte de doctor în zilele de post : „Nu are o pregătire duhovnicească”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 18 oct 2024, 13:44

ÎPS Teodosie, sfat pentru românii care țin post

Sursa: Facebook

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a lansat o nouă declarație care a stârnit deja controverse printre români. Acesta face referire la sfaturile medicilor pentru cei care țin post.

În cadrul unei discuții pe care a avut-o cu o persoană suferindă de o boală neurologică, aceasta a întrebat dacă poate primi dezlegare de la duhovnic pentru a mânca alimente de frupt (de dulce) în timpul postului, având în vedere recomandarea medicală de a se alimenta bine.

Citește și: Calendar ortodox pentru ziua de 18 octombrie 2024: La mulți ani românilor ce poartă numele acestui sfânt!

ÎPS Teodosie recomandă oamenilor să nu asculte de medic în zilele de post

ÎPS Teodosie a răspuns ferm că românii nu ar trebui să se ia după sfaturile medicului în privințele sufletești, subliniind că medicii nu au pregătire duhovnicească.

Potrivit Arhiepiscopului, un duhovnic nu are dreptul să încalce rânduielile bisericești și să ofere dezlegări care contravin canoanelor. El a explicat că postul este o rânduială comună tuturor creștinilor și că mâncarea „de dulce” nu va aduce sănătate, ci dimpotrivă, poate face rău din cauza toxinelor conținute în alimentele bogate.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Oana Roman, postare neașteptată pe rețelele de socializare! Vedeta a vorbit despre pensia alimentară a fiicei ei: „Prima lună când primim, de bună voie, pensia alimentară.”

El a încurajat credincioșii să urmeze rânduielile postului și să se roage mai mult, subliniind că rugăciunea și credința sunt esențiale pentru sănătatea sufletească și trupească.

Citește și: Reacția Arhiepiscopiei Tomisului, după sfatul lui ÎPS Teodosie pentru femeile abuzate: „A oferit un sfat duhovnicesc”

„Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti. Medicul în general îndeamnă să mănânci consistent, că nu are o pregătire duhovnicească. Dacă vi se pare jertfa mică doar cu postul acum cereţi o dezlegare exagerat de mare.

Nici vorbă. Nu mâncarea de dulce vă face sănătoasă, ceea ce vă îngreunează. Are toxine şi vă face mai rău. Ţineţi rânduiala. Nu cereţi dezlegare că nu are voie duhovnicul să calce rânduielile. Astea sunt rânduieli comune tuturor creştinilor şi mai multă rugăciune, mai multă credinţă în Dumnezeu şi va fi mai bine”, a transmis ÎPS Teodosie.