Inaltul ierarh face o comparatie cu posibilitatea ca oamenii sa mearga la lucru, la piata sau la farmacie de mai multe ori pe saptamana si solicita o exceptie de "un minut" in sarbatoarea Pastelui.
Mitropolitul Teofan mai spune ca, asa cum un curier poate livra cele necesare unei familii, asa si un preot sau un voluntar pot oferi Paste si Lumina Sfanta credinciosilor.
Mesajul Mitropolitului Teofan catre autoritatilor
Iata ce mesaj a transmis IPS Teofan:
"Intelegem si faptul ca nu pentru toti nevoile sufletesti sunt la fel de mari ca nevoile trupesti. Acum, cand se apropie Sfintele Pasti, cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, cerem sa se permita a oferi crestinilor macar o mica mangaiere: o paine sfintita si o lumanare aprinsa, in conditii de respectare cu strictete a masurilor luate in aceste vremuri de epidemie.
"Este bine ca autoritatile au incredere in administratorii pietelor si in patronii de magazine alimentare sau de farmacii, dar credem ca si Biserica se poate organiza eficient, cu simt de raspundere. A dovedit-o chiar in aceasta perioada, asigurand prin voluntari distribuirea de pachete si ajutoare celor aflati in nevoie.
Citeste si: Raed Arafat, primul anunt despre protocolul MAI cu Patriarhia Romana
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
"Cum un curier poate livra cele necesare unei familii, obiecte sau alimente, la fel credem ca si un preot sau un voluntar, respectand regulile de distantare, pot oferi o paine sfintita ambalata si pot aprinde lumanarea celui din fata lor.
"Cum o persoana poate merge la lucru, la piata sau la farmacie de mai multe ori pe saptamana, aceeasi persoana ar putea veni de Pasti, pentru un minut, in fata Bisericii sale sau la cimitir, pentru a aprinde o lumanare.
Citeste si: Parlamentarii, chemaţi să voteze online pentru prelungirea stării de urgenţă
Acordul dintre Ministerul de Interne si Biserica a fost modificat
Ministrul de Interne Marcel Vela a anuntat in cursul zilei de miercuri modificarea acordului dintre Ministerul de Interne si Biserica Ortodoxa Romana.
Astfel, oamenii nu vor putea lua parte la slujbe nici in incinta, nici in afara bisericilor, painea sfințita va fi imparțita de voluntari ai bisericii, ci nu de polițiști, așa cum era inițial, in timp ce Lumina va fi distribuita in noaptea de Inviere tot de clerici și voluntari "in pragul casei sau la fereastra, fara ca oamenii sa iasa in strada".