În Iran, arestările și procesele împotriva demonstranților disidenți nu sunt în scădere. Acest lucru nu poate înăbuși protestul. O realizare a celor afectați: Presiunea publică poate funcționa- și la fel și ajutorul internațional. În Iran, execuțiile au loc la primele ore ale dimineții, la scurt timp după azan, chemarea la rugăciunea de dimineață. De săptămâni întregi, mulți iranieni își pun dimineața mâna pe telefoanele mobile cu o întrebare neliniștitoare: A fost executată o altă condamnare la moarte?
Patru protestatari au fost executați de la începutul lunii decembrie, cel mai recent la sfârșitul săptămânii trecute- toți tineri acuzați de
Sponsorizările ar trebui să protejeze
Pe internet circulă liste cu numele protestatarilor care au fost condamnați la moarte sau riscă pedeapsa capitală. Pe rețelele de socializare, activiști din diferite țări europene organizează sponsorizări politice pentru parlamentari, inclusiv în Germania.
Faptul că regimul ar putea fi impresionat de presiunea publică este demonstrat și de cazul a doi tineri iranieni a căror execuție era iminentă în urmă cu câteva zile, potrivit activiștilor.Mulțimile s-au adunat în fața închisorii din orașul Karaj, la nord-vest de Teheran, potrivit martorilor oculari, și au protestat zgomotos împotriva execuțiilor iminente. Până în prezent, acestea nu au fost puse în aplicare.
Jurnaliști sub presiune
Între timp, guvernul continuă să ia măsuri drastice împotriva jurnaliștilor. La mijlocul săptămânii, reporterul Nassim Sultan Beygi ar fi fost arestat pe aeroportul din Teheran. Organizația neguvernamentală Comitetul pentru protecția jurnaliștilor a numărat aproape 90 de arestări de jurnaliști de la izbucnirea protestelor din septembrie 2022, după moartea tinerei kurde Jina Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care ar fi fost arestată de poliția morală pentru că purta o eșarfă prea lejeră pe cap.
De atunci au avut loc proteste în Iran, pentru mult timp în mod violent și zgomotos pe străzi, dar între timp protestul și-a făcut loc în viața de zi cu zi a multor iranieni. Acest lucru include faptul că în multe orașe femeile nu mai poartă eșarfa pe cap. Știind foarte bine că acest lucru îi poate pune în continuare în mare pericol. Chiar săptămâna aceasta, procurorul general a instruit autoritățile din țară să ia măsuri mult mai decisive împotriva încălcărilor codului vestimentar islamic. Se discută deja despre noi tehnologii de supraveghere, cum ar fi camerele video din spațiile publice, după modelul celor din China, un aliat apropiat. Supravegherea este deja implementată în trafic: femeile care conduc fără văl sunt identificate după numărul de înmatriculare, iar amenzile le sunt trimise prin SMS.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Vor urma și alte sancțiuni?
În urma acestor evoluții, politicienii europeni discută din nou despre sancțiuni împotriva Iranului. Ministrul de externe Annalena Baerbock a anunțat pe Twitter că presiunea asupra Gărzii Revoluționare- unitatea militară de elită care este atât imperiul economic, cât și câinele de pază a tot ceea ce se întâmplă în Republica Islamică- va fi sporită. Opoziția și activiștii cer ca aceasta să fie clasificată ca organizație teroristă, ca în SUA. Cu toate acestea, Baerbock susține că ar trebui să fie depășite obstacolele juridice înainte de "listare". Un raport al Camerei de Comerț și Industrie, care a apărut la doar o zi după declarațiile lui Baerbock, părea aproape paradoxal: Germania este, de asemenea, cel mai important partener comercial al Iranului în Europa în 2022.
Citește și: Talibanii folosesc tunuri cu apă asupra femeilor care protestează!
Citește și: Iran Amnesty afirmă că 26 de protestatari riscă să fie executați!
Citește și: Yemen: Slabe speranțe pentru sfârșitul războiului în 2023