Iranul califică declarația lui Scholz drept "provocatoare"! Ce a spus?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 13 aug 2023, 01:35

Iranul a respins criticile cancelarului Scholz cu privire la reprimarea demonstranților, calificând-o drept amestec în afacerile interne!

Sursa: PixaBay

Iranul a respins criticile cancelarului Scholz cu privire la reprimarea demonstranților, calificând-o drept amestec în afacerile interne!

Iranul a respins criticile cancelarului Scholz cu privire la reprimarea demonstranților, calificând-o drept amestec în afacerile interne. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Kanaani Kanaani, a calificat aceste cuvinte drept "provocatoare și lipsite de diplomație".Guvernul de la Teheran l-a criticat dur pe cancelarul Olaf Scholz pentru comentariile sale privind reprimarea violentă a demonstranților din Iran. "Comentariile cancelarului german au fost provocatoare, intruzive și lipsite de diplomație", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani.

Potrivit lui Kanaani, sabotarea unei relații istorice ar putea provoca "daune pe termen lung", astfel că Berlinul ar trebui să acționeze mai responsabil și mai respectuos față de Iran. "Recomandăm guvernului german să revină la prudență pentru a evita noi confuzii în relațiile bilaterale", a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit site-ului ministerului iranian de externe.

Scholz: "Fiți alături de poporul iranian".

Scholz a criticat aspru conducerea iraniană, având în vedere încălcările grave ale drepturilor omului din această țară. "Ce fel de guvern sunteți voi care trageți în proprii cetățeni? Oricine acționează în acest fel trebuie să se aștepte la rezistența noastră", a declarat el în podcastul său video lansat în weekend. Adresându-se demonstranților, cancelarul a declarat: "Noi susținem tot ceea ce cereți: drepturile omului și drepturile femeilor. Suntem alături de poporul iranian."

Scholz afirmase anterior că ar trebui să existe sancțiuni suplimentare ale UE împotriva Iranului. Cuvintele singure nu au fost suficiente "având în vedere brutalitatea și disprețul față de ființele umane". UE a decis deja asupra mai multor pachete de sancțiuni, a spus el. "Săptămâna viitoare, vor fi adăugate noi măsuri de sancționare. Vrem să creștem și mai mult presiunea asupra Gărzilor Revoluționare și a conducerii politice."

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nouripour: Puneți gărzile revoluționare pe listă

Liderul Partidului Verzilor, Omid Nouripour, a cerut Uniunii Europene să includă Gărzile Revoluționare Iraniene pe lista sa de organizații teroriste.

"Când îi întreb pe demonstranții din Iran cum îi putem ajuta, ei îmi răspund: Oamenii care ne ucid copiii nu ar trebui să li se permită să își trimită copiii în Europa pentru a petrece", a declarat Nouripour pentru Bild am Sonntag. Pentru ca acest lucru să se întâmple, conturile folosite pentru a finanța petrecerile ar trebui să fie înghețate.

Clasificarea permite înghețarea activelor

SUA clasificaseră deja Gărzile Revoluționare drept organizație teroristă în 2019, sub conducerea președintelui de atunci Donald Trump. Cu toate acestea, ele nu se află pe o listă corespunzătoare a UE. O astfel de clasificare ar permite statelor UE să înghețe orice active ale organizației care s-ar putea afla în UE.Gărzile Revoluționare reprezintă unitatea de elită a forțelor armate din Iran și sunt mult mai importante decât armata tradițională. Aceștia raportează direct liderului suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile strategice.În Iran, oamenii protestează împotriva guvernului și a sistemului islamic de guvernare de la jumătatea lunii septembrie. Aceasta a fost declanșată de moartea femeii kurde iraniene Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției.

Citește și: Puterea poliției moralității- Cum sunt abuzate femeile in Iran?

Citește și: UE aduce sancțiunile împotriva Iranului

Citește și: Drepturile femeilor în Iran- Sportivii sporesc presiunea, FIFA tace