Irina Margareta Nistor: a dublat în secret peste 3000 de casete înregistrate și aduse din Vest. La naștere medicii nu i-au dat șanse de supraviețuire

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 feb 2024, 00:20

Irina Margareta Nistor

Sursa: https://www.facebook.com/irinamargareta.nistor

Irina Margareta Nistor este unul dintre cei mai apreciați critici de film, de la noi din țară.

A devenit unul dintre cei mai cunoscuți critici de film din România, dar puțini cunosc cum a ajuns aceasta să lucreze în televiziune și să dubleze în secret peste 3000 de casete cu filme.

Cine este Irina Margareta Nistor și ce studii are aceasta?

Irina Margareta Nistor s-a născut în anul 1957 pe 16 martie în București. În 1980 a terminat, ca absolvent de franceză-engleză, Universitatea din București, cu lucrarea de diplomă intitulată, "Cocteau și Poezia cinematografică". A urmat cursurile Seminarului de la Salzburg unde a studiat cu Alan J. Pakula și a participat la 8 ediții ale Forumului European de Cinema și Televiziune unde a prezentat lucrări de specialitate.

Citește și: Irina-Margareta Nistor, invitată duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Irina Margareta Nistor copilărie

Cunoscutul critic de film s-a născut în 1957, iar din spital a luat un microb care i-a distrus copilăria.

Medicii nu i-au dat nicio șansă, însă cel care a găsit soluția a fost chiar bunicul ei.

Toată copilăria i-a fost umbrită de boala care a măcinat-o mult timp. Ea a suferit de furunculoză.

Furunculoza constă în apariția unui abces dureros care se formează sub piele atunci când bacteriile infectează și inflamează unul sau mai mulți foliculi de păr. Furunculii, la început, arată ca niște abcese roșii și sensibile. Aceștia acumulează rapid puroi, devenind mai mari și mai dureroși, până când se sparg și se drenează. Zonele cele mai predispuse spre a fi afectate sunt fața, ceafa, subrațul, coapsele și fesele. Tratamentele au fost grele și lungi, iar medicii au făcut tot ce le-a stat în putere ca să o salveze.

Margareta Nistor a declarat că: "Au fost mai multe diagnostice. În primul rând, era un microb luat din spital, era o furunculoză.

De multe ori pe umărul meu se vede o tăietură. Asemenea tăieturi au fost inclusiv pe capul meu. Problema era așa: eu fiind foarte mică, aveam trei kilograme când m-am născut, am ajuns la 1 kilogram. Microbul și mizeria aceea din furunculoză, în momentul în care intrau în sânge, mă puteau omorî. Asta era problema și atunci le tot tăiau.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Când eram mică mi se spunea domnișoara de sticlă pentru că ori de câte ori încerca să mă pieptăne bunica, mă durea îngrozitor, dar pre craniul meu sunt urmele acelea de la tăieturi(...) Nu exista altă posibilitate și nici nu puteau să mă anestezieze suficient".

Irina Margareta Nistor carieră

În anul 1980, Irina Nistor a început să lucreze în televiziune unde a subtitrat peste 500 de pelicule, programe și piese de teatru și a conceput și prezentat emisiunile: "Video-Ghid", "Serialul Serialelor", "Ecranul", "Spot cinematografic" și "Cine-lexicon".

A reușit să monteze o serie de docu-drame "Istoria se repetă", o trecere în revistă a anilor 1957, 1958 și 1959, pornind de la anul apariției televiziunii în România, a realizat un portret a lui Toma Caragiu, și un altul despre D.I. Suchianu, un film- studiu despre "Impactul serialului Dallas asupra românilor". 

De-a lungul timpului a reuși să ia interviuri unor celebrități precum: Giuliano Gemma, Bernard Pivot, Alan J.Pakula, Frédéric Mitterrand, Rutger Hauer, Sam Karmann, Park Chan Wook, Anthony Minghella, Yann Tiersen, Jean-Claude Carričre, Julie Délpy, Grace Zabriskie, Pim Van Hoeve, Michael Nyman, Bruce Beresford, Peter Greenaway, Charles Aznavour, K. Zanussi sau Francis Ford Coppola precum și multor diplomați străini acreditați la București. 

Irina Margareta Nistor
[Sursa: https://www.facebook.com/irinamargareta.nistor]

Citește și: Marcel Pavel, artistul cu voce de aur, vine duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

A fost redactor șef al revistelor "Cinema Paradis" și "Avanpremiera" și a Colaborat la diverse ziare și reviste (Evenimentul Zilei, TV Mania, România Literară, Observator Cultural, Cotidianul, Almanahul Cațavencu, Privirea, România Liberă, Gazeta Teatrului, Cotidianul, Ciao, Filmul tău, Movie&Co, Eva, Diverta și altele). A reușit să traducă peste 70 de cărți, inclusiv dicționare, piese de teatru (Agatha Christie, Helen Edmunson, David Hare, August Strindberg etc.), cărți pentru copii și romane din și în română. De asemenea, a participat ca expert, cu o comunicare, la Congresul Traducătorilor din audio-vizual organizat de UNESCO, la Strasbourg, în 1995. Vreme de 1 an este consilier HBO.

A prezentat deseori premierele din cadrul festivalurilor organizate de mai toate ambasadele și institutele culturale cu sediul în București. În octombrie 2006 a publicat "MAGISTRUL", o carte dedicată profesorului său de cinema, maestrul D.I. Suchianu.

Sursă: ro.wikipedia.orgwowbiz.ro