Irina Petrea, sfaturi pentru tinerii parinti: "Nu poti fi un parinte bun, daca nu ai facut pace cu trecutul tau" VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 07:25

Irina Petrea, prezentatoarea emisiunii "Cei 7 ani de acasa" a acordat un interviu in care a vorbit despre cat de dificil este sa cresti un copil, dar si care este varsta ce ridica cele mai mari probleme.

Aceasta a dat si cateva sfaturi parintilor dornici sa invete cum trebuie sa se comporte cu micutii lor. "Nu poti fi un parinte bun, daca nu ai facut pace cu trecutul tau. Este foarte dificil sa fii parinte. Asta spun cei mai multi dintre cei care au copii. Chiar asa este in realitate sau este dificila trecerea de la om fara responsabilitati la viata de parinte?"

De fiecare data reusiti sa aduceti linistea in familii.
Stiti daca aceasta se mentine si dupa plecarea dumneavoastra?
"In unele situatii, stiu ce se intampla, in altele, nu. Unii oameni tin legatura cu mine si ani de zile, altii nu mai dau niciun semn de viata. Ceea ce mi-as dori sa ramana in urma emisiunii este urmatorul lucru: oamenii au alegeri. Ei pot alege sa faca ceea ce au vazut ca da rezultate sau pot alege sa faca ceea ce au mai facut- din obisnuinta, din comoditate etc.
- si cu rezultatele pe care le-au avut inainte. Tot ce fac este sa le ofer alternative. Nu pot sa ii si oblig sa le adopte".

Care este cea mai dificila varsta?

"Varsta senectutii! O varsta la care ne gandim prea putin. Dar nu cred ca la aceasta v-ati referit, ci la care este cea mai dificila varsta a copilului. La copii, sunt 2-3 ani si 14-16 ani.
Cu alte cuvinte, frageda copilarie si adolescenta- conflictuale, frustrante, teribile. La 2-3 ani, copilul incepe sa priceapa o multime de lucruri, dar nu isi da seama ca nu poate sa faca tot ce a vazut la altii, chiar daca nu mai este atat de dependent de parinti precum era in faza de bebelus, dezvoltarea mintii o ia putin inainte corpusorului.

La 14-16 ani, adolescentul crede ca stie cum sa fie "om mare" pentru ca arata ca un adult.
Acum, lucrurile sunt cumva pe dos fata de varsta de 2-3 ani, adica corpul se dezvolta mai repede, mintea ramane inca foarte cruda. Si cruda ramane la modul propriu pana pe la 21 de ani cand se definitiveaza dezvoltarea creierului".

La ce ar trebui sa se astepte cei care vor sa devina parinti?

"La o schimbare totala. Viata ta nu va mai fi niciodata aceeasi, un copil nu este un animalut de companie pe care poti sa il dai spre adoptie cand te-ai plictisit de el sau cand nu il mai poti tine, nu este o
masina pe care sa o poti schimba, nu este o persoana pe care, daca nu iti mai place de ea, o poti exclude din viata ta. Un copil este un reper permanent in viata oricarui om. El ramane copilul tau pentru totdeauna si te leaga de cel cu care l-ai facut.

Nu este ceva reversibil, nu poti da undo. Mare atentie cu cine faci un copil pentru ca nu poti fugi de aceasta persoana fara sa fugi si de copilul tau, nu poti sa renunti la aceasta persoana, sa te desparti de ea fara ca, implicit, sa nu ii
refuzi copilului tau sansa de a creste cu ambii parinti. Cand faci un copil trebuie sa te intrebi precum in spotul unei campanii ce promova sexul protejat: faci ce vrei, dar stii ce faci?".

Sursa: ziare.com