Își găsește canapeaua extensibilă locul în design-ul minimalist?

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 26 iul 2024, 14:05

Minimalismul, ca stil de design interior, se numără printre cele mai influente și apreciate curente în amenajările moderne, fiind văzut ca o reacție estetică la supraîncărcarea vizuală a epocilor anterioare, dar mai ales ca răspuns la ritmul accelerat al vieții actuale.

Deși în ultima perioadă minimalismul este un curent des întâlnit în casele românilor pentru că promovează un spațiu organizat, aerisit și fără excese, originea acestuia poate fi urmărită până la mișcările artistice ale modernismului din secolul al XX-lea. Popularitatea minimalismului este alimentată de dorința tot mai mare a oamenilor de ”declutter”, de a se bucura de o locuință calmă, de un refugiu liniștit și organizat, care contrastează cu haosul cotidian.

Cum integrezi canapeaua extensibilă în designul minimalist?

Deși la prima vedere pare că minimalismul contrazice ideea de mobilă multifuncțională, cum este cazul unei canapele moderne extensibile, cu o planificare atentă și respect pentru câteva principii de bază, acestea pot deveni nu doar parte integrantă a designului minimalist, ci și modalități prin care se îmbunătățește funcționalitatea și estetica spațiului.

Într-un interior minimalist, fiecare piesă de mobilier trebuie să fie aleasă cu grijă, astfel încât să creeze un tot unitar, fără a suprasatura vizual spațiul. Canapelele extensibile destinate unui astfel de decor ar trebui să aibă linii curate și un design simplu, fără modele cu detalii ornamentale sau cu un aspect prea voluminos.

O canapea extensibilă nu trebuie să domine camera; dimensiunea ei trebuie să fie proporțională cu restul mobilierului și cu spațiul disponibil. În locuințele mici sau în apartamentele de tip studio, canapeaua extensibilă servește un dublu scop — ziua pentru relaxare sau socializare și noaptea ca pat.

Exemple de proiecte unde funcționalitatea se îmbină armonios cu estetica simplă și elegantă

Unul dintre cele mai remarcabile exemple de integrare a canapelei extensibile într-un spațiu minimalist este proiectul unui apartament studio dintr-o zonă urbană, unde spațiul este extrem de valoros. Un designer poate alege o canapea extensibilă cu un cadru subțire și minimalist, tapițată într-o nuanță de gri deschis, care contrastează cu pereții albi și pardoseala din lemn deschis.

Un alt exemplu de succes este integrarea unei canapele extensibile de pe expomob.ro în design-ul casei de vacanță de la malul mării, amplasată către vederea spre mare, în fața unor ferestre mari, de la podea până la tavan. Simplă în design, cu linii curate și o culoare neutru de bej, canapeaua se integrează perfect într-un decor care pune accent pe liniște și relaxare, în timp ce funcția extensibilă adăuga o utilitate esențială pentru cazarea oaspeților.

Chiar și în apartamentele vechi, ai căror proprietari sunt dornici de integrarea designului minimalist în locuință pot alege o canapea extensibilă geometrică, astfel încât să contrasteze  cu elementele arhitecturale tradiționale ale apartamentului, precum tavanul înalt și ferestrele arcuite.

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele care ilustrează versatilitatea canapelelor extensibile și modul în care acestea pot fi integrate în designuri minimaliste, cu accent pe funcționalitate, cât și pe estetică.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.