Gruparea militantă sunită Stat Islamic a revendicat atacul care a avut loc în Moscova, vineri seara. Orașul este zguduit de tragedie, iar autoritățile ruse sunt în alertă maximă, angajându-se în căutarea rapidă a autorilor acestui act terorist brutal. Au fost anunțate peste 60 de persoane ucise și 115 rănite.
ISIS a revendicat atacul din Moscova
Gruparea militantă sunită Stat Islamic a revendicat atacul terorist sângeros care a avut loc la o sală de concerte din periferia Moscovei, soldat cu cel puţin 60 de morţi şi peste 115 de răniți.
Atacul a avut loc vineri seara, când mai mulţi indivizi înarmați au pătruns în Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse. Ulterior, au deschis focul şi au declanșat un incendiu uriaș în interiorul sălii de concerte.
Potrivit agerpres.ro, gruparea jihadistă Statul Islamic a afirmat că luptătorii săi au efectuat acest atac, vizând "o mare adunare" în împrejurimile Moscovei.
Autoritățile ruse, în timp ce desfăşoară operațiuni de căutare pentru atacatori, au avertizat că numărul victimelor ar putea crește în următoarea perioadă.
Incidentul a declanșat o amplă mobilizare a forțelor de securitate ruse, care sunt în căutarea atacatorilor. Președintele Vladimir Putin a fost informat rapid despre atac şi a transmis condoleanțe victimelor, mulțumind în același timp eforturilor medicilor şi forțelor de ordine.
Printre răniți se află și copii
În urma atacului, mai multe persoane au fost spitalizate, inclusiv cinci copii, iar 60 dintre răniți sunt în stare gravă, conform declarațiilor Ministrului rus al Sănătății, Mihail Muraşko.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Martorii oculari descriu momentul atacului ca fiind plin de teroare, cu rafale de mitralieră şi explozii care au răsunat în sala de concerte.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat atacul drept o "crimă monstruoasă" şi un "atentat terorist sângeros".
Atât în Rusia, cât şi la nivel internațional, reacțiile de condamnare şi solidaritate au curs în urma acestui tragic eveniment. Casa Albă, Uniunea Europeană, Spania şi numeroase alte țări şi-au exprimat șocul şi au transmis condoleanțe familiilor victimelor.
În ciuda faptului că Ucraina a negat orice implicare în atac, iar Legiunea Libertății din Rusia, o unitate anti-Kremlin, a negat orice legătură cu incidentul, serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat "serviciile speciale ruse" că ar fi responsabile pentru atac, încercând să îl folosească pentru a "învinovăți" Ucraina şi a provoca o "escaladare" a conflictului.
Este important de menționat că Statele Unite dispun de informaţii care confirmă revendicarea atacului de către gruparea Stat Islamic, iar avertismente privind posibile atacuri iminente în Rusia au fost transmise guvernului rus cu câteva săptămâni înainte de incident.