Israelul promite bombardamente mai intense în Gaza, în timp ce Hamas anunță 55 de morți în cursul nopții

Author: Bogdan Frațilă

Naftali Bennett, fostul prim-ministru al Israelului, afirmă că criza umanitară din Gaza "nu este treaba noastră".

Sursa: PixaBay

Naftali Bennett, fostul prim-ministru al Israelului, afirmă că criza umanitară din Gaza "nu este treaba noastră".

Naftali Bennett, fostul prim-ministru al Israelului, afirmă că criza umanitară din Gaza "nu este treaba noastră".
Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâșiei Gaza și a țărmului acesteia și controlează strict circulația persoanelor și a bunurilor.
"Lumea poate să vină și să-i ajute pe locuitorii din Gaza, nu este treaba noastră", a declarat el pentru Victoria Derbyshire în timpul emisiunii Sunday with Laura Kuenssberg, când a fost întrebat dacă Israelul va permite intrarea mai multor ajutoare în Gaza.


El spune că acțiunea umanitară trebuie să fie reciprocă, citând ostaticii deținuți de Hamas.
Derbyshire îi spune lui Bennett că este treaba Israelului, deoarece trebuie să demonstreze că lupta sa este cu Hamas și nu cu poporul palestinian.
"Noi nu suntem responsabili pentru Gaza, așa cum dumneavoastră nu sunteți responsabili pentru Franța", a răspuns el.
"Dacă alții vor să se ocupe de locuitorii din Gaza, este treaba lor".

Presat în continuare că Israelul controlează într-adevăr granițele Gazei, Bennett a declarat că notificarea Israelului către locuitorii din Gaza de a se muta în sud a fost o dovadă de acțiune umanitară.

Armata israeliană afirmă că "zeci de teroriști" au fost uciși peste noapte în Gaza

Armata israeliană afirmă că loviturile aeriene din timpul nopții în Gaza au ucis un comandant de rang înalt al Hamas.


Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari, a declarat că adjunctul comandantului adjunct al forței de rachete a Hamas a fost ucis alături de "zeci de teroriști", potrivit comentariilor preluate de agenția de presă Reuters și de presa israeliană.
Hamas este desemnată oficial drept organizație teroristă de către Marea Britanie, SUA și alte țări.
Puțin mai devreme, Hamas, care conduce Gaza din 2007, a declarat că 55 de persoane au fost ucise în loviturile din timpul nopții.
Imaginile au arătat urmările loviturilor aeriene atât în centrul Gaza, cât și în sud, în Rafah, care se află în apropierea graniței cu Egiptul.
Israelul își repetă avertismentul adresat civililor din nord de a se îndrepta spre sud- unele părți din nordul Gaza au fost aproape în întregime distruse. Gaza este o zonă relativ mică- lungimea fâșiei este similară cu cea a Londrei- și foarte dens populată.

Hagari a declarat că Israelul își intensifică atacurile asupra Gaza "pentru a se pregăti pentru următoarea fază a războiului"- care se așteaptă să fie o ofensivă terestră. "Vom trece la următoarea etapă în cele mai bune condiții pentru IDF [armata israeliană]", a spus el.

Hamas afirmă că 55 de persoane au fost ucise în cursul nopții în Gaza

Hamas afirmă că cel puțin 55 de persoane au fost ucise în raidurile aeriene efectuate în cursul nopții în Gaza, potrivit agenției de presă AFP.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Aceasta a precizat că peste 30 de case au fost distruse în orele de după ce un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza se vor intensifica, în timp ce trupele sale se pregătesc pentru o ofensivă terestră anticipată.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că atacurile vor contribui la reducerea riscurilor pentru forțele israeliene, care sunt masate în jurul graniței. El le-a spus civililor palestinieni din Gaza să continue să se deplaseze spre sud pentru propria lor siguranță, în special celor care locuiesc în orașul Gaza.

Separat, Israelul a efectuat mai multe lovituri aeriene mortale în Cisiordania ocupată. Cel mai recent a lovit o moschee din Jenin, pe care armata a descris-o ca fiind un centru de comandă pentru teroriști.

Citește și: Economia Chinei își revine. Dar imobiliarele rămân o piedică

Citește și: Războiul Israelului cu Hamas ajunge în America corporatistă

Citește și: Până la 100.000 de persoane la o demonstrație pro-Palestina