Istoria Bisericii Sf. Gheorghe Progresul, spusa de o firma de servicii funerare din sectorul 4

Author: Oana Iosif

Biserica Sf. Gheorghe Progresul, situata pe Soseaua Giurgiului nr. 253, reprezinta un caz aparte intrucat, alaturi de parohia cu acelasi nume, aflata in apropiere, deserveste atat sectorul 4, cat si sectorul 5.

Intrucat este pozitionat practic la granita dintre cele doua unitati administrative, lacasul de cult primeste credinciosi atat din cartiere precum Berceni, Oltenitei si Aparatorii Patriei, cat si Ferentari sau Rahova. Acesta nu este, insa, singurul aspect interesant care tine de respectiva biserica, iar celelalte ne-au fost relevate de firma de servicii funerare din sectorul 4 Casa Bucur.

Conform pisaniei, Biserica Sf. Gheorghe Progresul a fost ridicata intre anii 1888 si 1890, "prin staruinta si sarguinta preotului Gheorghe Alecsandrescu si a Domnului Hagi Ghita Constantin Buretea, cu ajutorul Doamnei Hagica Vasilichia Trandafireasca si a Domnului Savu Trandafir", alaturi de alti crestini care locuiau in acea zona, la vremea respectiva. Primul pictor al lacasului de cult a fost Petre Niculescu, iar cel de-al doilea, care a restaurat icoanele initiale, a fost N. Dimitriu, in anul 1929, alaturi de fiii sai, Dimitrie si Gheorghe.

Conform firmei de servicii funerare sector 4, lacasul de cult de pe Soseaua Giurgiului este zidit in forma de cruce si are doua turle din lemn, acoperite cu tabla. Partile componente ale bisericii sunt altarul, naosul, pronaosul si tinda, in timp ce tampla (catapeteasma) initiala a fost inlocuita integral, cu ocazia lucrarilor de reparatie si consolidare care au avut loc la implinirea centenarului, supravegheate de preotul Constantin Badescu.

Intre anii 1934 si 1936, temelia a fost reparata, iar pe pardoseala s-a turnat mozaic. De asemenea, in anul 1958, preotul Mihai Gheorghe s-a ocupat de curatarea si completarea picturilor.

Desi nu are o valoare documentara sau istorico-artistica foarte importanta, Biserica Sf. Gheorghe Progresul a fost intotdeauna foarte bine ingrijita de credinciosii din zona, arata casa de servicii funerare din sectorul 4.

Astfel, intre anii 1986 si 1990, au avut loc alte lucrari de renovare, intreg interiorul fiind pictat din nou, in stil bizantin. Intrucat reparatiile de dupa Revolutie s-au incheiat pe 29 iunie, lacasul de cult a primit si cel de-al doilea hram, acela al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Casa Bucur, al carei site poate fi consultat la adresa funerarii-bucuresti.ro, precizeaza ca, ulterior, in cimitirul Bisericii Sf. Gheorghe Progresul a fost ridicata o noua cladire, mai exact Parohia Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Sfintei Mari Mucenite Varvara - Progresul II. Acest nou lacas de cult a fost inceput "prin Inalta Binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist", fiind finalizata prin slujba de sfintire oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, pe data de 4 decembrie 2011.

Ultimele lucrari de restaurare au avut loc in anii 2011 si 2012, pentru a rezolva o multitudine de probleme, printre care: structura de rezistenta afectata, infiltratiile de apa, riscul seismic ridicat, arhitectura deteriorata si inestetica, dar si pentru extinderea spatiului liturgic aferent nevoilor crescande ale credinciosilor parohiei.

Casa Bucur este o firma de servicii funerare din sectorul 4 cu program NON-STOP care, pe langa produsele si serviciile propriu-zise, isi deserveste clientii si cu informatii utile, inclusiv despre istoria lacaselor de cult din zona.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.