Fabrica Clujana are o istorie de peste 111 de ani și aceasta s-a sfârșit când firma a oprit producția și a pus lacătul pe ușă.
Citește și: 4 idei de afaceri de acasă. Poți deveni antreprenor cu investiție mică
Fabrica de încălțăminte Clujana a pus lacătul pe ușă
Compania Clujana a pus lacătul pe ușă după 111 ani de existență, timp în care această fabrică din Cluj a fost renumită în Europa de Est și avea peste 11.000 de angajați. Cum modernizarea acestei fabrici era costisitoare, iar numărul angajaților era unul destul de mare, fabrica a început să nu mai aibă atât de mult succes ca înainte.
În anul 2018, fabrica Clujana a fost achiziționată de Consiliul Județean Cluj pentru a scăpa de insolvență, iar într-o perioadă, fabrica începuse să facă profit, în anul 2019 veniturile realizate din vânzarea produselor au crescut cu
„Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulase niște datorii destul de mari. În momentul respectiv, Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.
Pentru a salva fabrica de la închidere, prima idee a fost deschiderea câtorva magazine care să comercializeze încălțămintea realizată în fabrica Clujana, dar acest plan nu a funcționat, iar în anul 2020 toate magazinele au fost închise.
Citește și: Efectele unei recesiuni. Cum te poți pregăti pentru o nouă recesiune economică și care sunt cauzele acesteia
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Istoria fabricii Clujana
Fabrica de încălțăminte a fost înființată în 1911 de familia Renner, iar inițial aceasta purta denumirea „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial, aceasta a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din România, ca societate pe acțiuni, însă aceasta a fost denumită ca și ,,Dermata". O altă schimbare s-a produs în anul 1948, atunci când a fost trecută în proprietatea statului de către regimul comunist și și-a modificat iar numele, fiind atunci cunoscută ca și "Fabrica de încălțăminte Janos Herbak", apoi "Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj", iar în final "SC Clujana SA".
În jurul anului 1980, aceasta a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din Europa de Est, având aproximativ 8.000 de angajați și secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.În 1999, după Revoluție, fabrica a fost oprită deoarece nu avea o situație financiară prea strălucită. După această oprire, angajații au ieșit în stradă pentru a își cere salariile.
După ce a fost trecută prin mâinile mai multor firme private, fabrica Clujana a ajuns din nou în posesia statului, fiind achiziționată de Consiliul Județean Cluj, ce a încercat să o facă să funcționeze ca pe vremuri, dar fără să reușească.
Sursa: Facebook Clujana , profit.ro