Ochelarii de soare fac parte dintre cele mai purtate accesorii in perioadele insorite, in special in sezonul primavara-vara. Alesi atat pentru protectia impotriva razelor UV, cat si pentru a oferi un plus din punct de vedere estetic oricarei tinute adoptate, acestia sunt preferati atat de femei, cat si de barbati.
Si, pentru a intelege de unde a pornit ideea pentru acest tip de accesoriu, iti prezentam istoria ochelarilor de soare.
Originile ochelarilor de soare
Ochelarii de soare au fost initial proiectati pentru utilitatea lor, si anume aceea de a proteja ochii de lumina puternica a soarelui. Razele solare si lumina prea intensa a acestuia produc un mare disconfort la nivelul ochilor, putand chiar sa afecteze sanatatea acestora, motiv pentru ca a fost gasita aceasta solutie de protectie.
Momentul precis in care au aparut ochelarii de soare este inca unul destul de neclar si intens discutat de catre istorici, insa exista cateva datari care precizeaza adoptarea unor diverse forme de ochelari de catre diferite popoare.
In istorie apar date conform carora imparatului roman Nero ii facea placere sa urmareasca luptele dintre gladiatori cu ajutoul unor smaralde lustruite. Smaraldele folosite in acest scop sunt considerate de unii ca reprezentand o forma premergatoare, mai opulenta si chiar ambigua, a ochelarilor de soare efectivi.
Motivele pentru care imparatul Nero alegea sa foloseasca smaraldele lustruite nu sunt unele limpezi, unii istorici fiind de parere ca fie se proteja de lumina soarelui, fie vederea sa la distanta nu era una prea buna. Insa, oricare era motivul real, este aproape sigur fapul ca acestea nu ofereau un rezultat vizual prea clar.
Ochelarii de protectie ai inuitilor
Inuitii, popor din regiunile arctice ale Siberiei si Americii de Nord, au creat acum aproximativ 2000 de ani o forma de ochelari de protectie. Rolul acestora era acela de a ii proteja de razele soarelui, precum si de a ii preveni de orbirea cauzata de lumina reflectata in zapada.
Acesti ochelari de protectie erau fabricati atat din lemn, cat si din oase si aveau in partea din fata mici gauri pentru a limita astfel cantitatea de lumina care ajungea la nivelul ochilor. Conform unor cercetari moderne, aceasta metoda pare sa fi fost una eficienta.
Folosirea geamurilor din cuart fumuriu de catre chinezi
De asemenea, in secolul al XII-lea sau chiar mai devreme, informatii concrete nefiind gasite pana in acest moment, in China erau folosite geamuri plate din material de cuart fumuriu. Acestea nu aveau putere de corectare a vreunei afectiuni si nici vreo putere mare impotriva razelor solare, dar erau folosite pentru a preveni aparitia orbirii. Modele asemanatoare de ochelari de soare erau folosite si de catre judecatori in cadrul salilor de judecata din China cu scopul de a isi ascunde expresiile faciale in momentul in care interogau martorii.
Primii ochelari creati special pentru protectia solara
Ochelarii care aveau rolul precis de a oferi protectie solara au fost purtati pentru prima data in Venetia, Italia, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. Acesti ochelari erau denumiti Ochelarii Goldoni, denumire adoptata dupa numele dramaturgului Carlo Goldoni, care i-a promovat in fata intregii lumi.
Astfel de ochelari erau purtati cel mai frecvent de catre gondolierii care lucrau pe acele canale insorite din Venetia si care aveau nevoie de protectie a ochilor.
Ochelarii de soare pe plajele din Atlantic City
Primele exemple de ochelari de soare care aveau preturi accesibile, putand astfel sa fie purtati de mai multi oameni, au fost create de Foster Grant. Incepand cu 1929, acesta vindea ochelarii persoanelor care veneau in vizita pe plajele din Atlantic City.
Ochelarii de soare erau fabricati din celuloid, un material plastic solid, si erau promovati apoi de catre diverse celebritati de la Hollywood. Astfel, ochelarii de soare au devenit in mod rapid un reper in moda.
Ochelarii de soare Aviator si Polaroid
Modelul de ochelari de soare Aviator a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Atunci, organizatiile militare au proiectat ochelari speciali care sa ajute pilotii prin imbunatatirea vederii, dar si reducerea orbirii la altitudinile mari. Corpul aerian al armatei din SUA a apelat la ajutorul producatorului de ochelari Bausch & Lomb care, in 1939, a creat renumitul brand de ochelari Ray-Ban Aviator.
Cunoscuti de asemenea in mare masura, ochelarii de soare Polaroid au aparut in anii 1930 in Massachusetts, in Statele Unite ale Americii. Polaroid a aplicat pe lentilele ochelarilor un filtru special pentru a elimina efectul de orbire cauzat de lumina solara si pentru a spori astfel vizibilitatea. Acest lucru era de ajutor in timpul desfasurarii unor activitati precum condusul masinii, ciclismul sau schiatul, facand practicarea acestora mult mai sigura si confortabila.
Alegerea corecta a ochelarilor de soare
In ziua de azi, cand razele soarelui au devenit tot mai puternice si chiar daunatoare, este absolut necesara protejarea ochilor in timpul expunerii la soare. In acest mod vei putea evita aparitia unor afectiuni precum cataracta sau chiar pierderea vederii.
Inca din anii 1970 mai multe tari din Statele Unite ale Americii si din Europa au adoptat anumite standarde pentru protectia ochelarilor de soare impotriva radiatiilor ultraviolete.
Nu uita ca in momentul in care iti alegi urmatoarea pereche de ochelari de soare sa acorzi atentie calitatii lentilelor acestora. Inca din vremuri indepartate oamenii au incercat sa isi protejeze cat mai mult ochii prin tot felul de metode, iar acum, cand noi avem la dispozitie atatea variante, este pacat sa nu le alegem pe cele care ne sunt cel mai benefice.