Unele alimente fainoase fierte si racite, precum cartofii sau pastele fainoase, contin o forma de amidon cu efecte benefice asupra organismului uman, sustine un specialist britanic. Dr. Denise Robertson, specialist in nutritie la University of Surrey, Marea Britanie, studiaza de multi ani efectele acestui amidon, numit amidon rezistent, asupra sanatatii.
Potrivit descopera.ro, amidonul din painea alba si pastele fainoase calde este absorbit rapid de organism, facand glicemia sa creasca aproape tot atat de rapid ca si cand am consuma aceeasi cantitate de glucide echivalenta cu cea dintr-o bautura indulcita carbogazoasa.
Consumand aceste produse in stare rece, absorbtia glucozei in sange se va face mai lent, nivelul de insulina nu mai creste asa de mult si ne vom simti satui pentru o perioada mai indelungata. In plus, amidonul nedigerat in intestinul subtire trece in intestinul gros, unde joaca rolul fibrelor alimentare si este fermentat de bacteriile din intestin, fiiind transfomat in acizi grasi cu lant scurt; acestia sunt absorbiti si au diferite efecte pozitive, de exemplu prevenirea bolilor de inima si, posibil, chiar reducerea tensiunii arteriale, afirma dr.
Amidonul rezistent se gaseste in mod natural in alimente precum bananele, dar cu conditia sa fie mancate cand nu sunt foarte coapte, cand inca sunt putin verzi, in unele leguminoase cum ar fi fasolea, in fulgii cruzi de ovaz.
Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei
Gatirea unor alimente fainoase, cum ar fi paste, urmata de racirea lor, le mareste continutul de amidon rezistent.
Ca urmare, consumul de paste fainoase reci, de cartofi fierti ori copti si raciti ar putea avea efecte bune asupra organismului. Aceste alimente ar tine de foame mai bine decat daca sunt mancate fierbinti si ar putea ajuta la prevenirea diabetului, datorita continutului de amidon rezistent.