Autorul unei carti despre alimentatia sanatoasa fara dieta ii sfatuieste mereu pe cei interesati sa gateasca in casa si sa renunte la mesele din oras.
„Este o experienta care te transforma complet. Le spun deseori oamenilor: vrei sa te simti bine? Vrei sa ai mai multa energie? Sanatatea incepe in bucatarie”, spune Joy McCarthy, autorul lucrarii „Joyous Health: Eat and Live Well Without Dieting”.
Iata care sunt cele 4 motive pentru care ar trebui sa gatesti in casa:
1.
„Daca poti citi, poti gati”, spune McCarthy. „Nu cred ca ai nevoie de talent, deoarece exista o multime de carti uimitoare care te vor ajuta”, mai spune autorul.
Incepe cu ceva simplu, cu un mic dejun sau cu o cina in fiecare saptamana. Apoi construieste-ti repertoriul si diversifica mancarurile pe care le prepari in propria bucatarie.
In plus, daca ai la dispozitie una dintre aceste plite electrice, totul devine o joaca pentru tine, iar bucataria ta isi va schimba radical aspectul si va
2. Vei economisi bani
Atunci cand mananci in oras, nota de plata te sperie deseori. Pretul mancarurilor pe care le consumi la restaurant sunt compuse din pretul alimentelor si ingredientelor, din costurile de inchiriere a spatiului, din salariul personalului, din impozite, la care se adauga bacsisul pentru chelneri.
Atunci cand nota de plata pentru doua persoane este, spre exemplu, de 100 de lei, tu ai fi putut cheltui pentru aceleasi feluri de mancare cel mult 30 de lei daca le-ai fi gatit acasa. Facem un calcul? Daca mananci o data pe saptamana la restaurant si cheltuiesti in medie cu 70 de lei mai mult decat ai fi cheltuit daca ai fi preparat mancarea acasa, intr-un an vei cheltui in plus peste 3.600
de lei.Daca ai gati acasa o data pe saptamana, in decurs de 10 ani ti-ai putea cumpara o masina noua, bani pe care ii arunci, practic, pe fereastra pentru un moft inutil.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
3.
Atunci cand gatesti in casa, stii intotdeauna ce alimente consumi. Tu faci cumparaturile, tu alegi ingredientele si tu esti stapanul absolut al calitatii acestora.
Cumperi ce vrei, in ce cantitati vrei si din sursele pe care tu le consideri ca fiind de incredere. Acest lucru te ajuta sa controlezi cu mult mai mult succes cantitatea de calorii pe care o consumi zilnic, precum si calitatea alimentelor.
4. Vei economisi timp
Suna bizar, nu-i asa? Insa, atunci cand ai mancare in frigider, economisesti mult mai mult timp decat daca ai merge la restaurant, unde, pe langa timpul efectiv in care mananci, astepti sosirea comenzii, apoi achitarea notei de plata.
Acasa poti gati oricand si poti transforma gatitul intr-o activitate relaxanta, pe care sa o exersezi in singuratate, ascultand muzica buna, sau alaturi de familie. Gatitul poate fi un „team building” familial foarte eficient.
In plus, publicatia Wall Street Journal a realizat un reportaj prin care a aratat ca terapeutii din domeniul sanatatii mentale din clinicile americane apeleaza la arta culinara pentru a-i ajuta pe pacientii care sufera de anxietate si depresie.
Acestia isi dezvolta abilitati de a gati si manca sanatos si sunt obligati sa se concentreze la o activitate care le distrage atentia de la gandurile si sentimentele lor.
Foto: shutterstock.com/Yuriy Rudyy