Îți sângerează gingiile când te speli pe dinți? Principalele cauze și când e nevoie de un control medical

Autor: Lavinia Medrea

Te-ai spălat pe dinți și ai observat că îți sângerează gingiile? Deși poate părea un lucru banal, acesta ar putea fi un indiciu că sănătatea ta orală are nevoie de mai multă atenție.

Sângerarea gingiilor poate să fie un semnal important care să indice că există un dezechilibru în corp sau că periajul nu se realizează corect. Te poate determina astfel să verifici din timp care este cauza pentru care se produce sângerarea și cum poți să intervii ca să nu se agraveze. Iată ce e bine să știi și când e nevoie de un control medical!

Ce să faci în cazul sângerării gingivale care se repetă

Dacă observi că îți sângerează gingiile frecvent, indicat ar fi să nu mai aștepți și să iei măsuri. Spre exemplu, în cazul în care medicul suspectează că problema are o cauză sistemică, și nu doar una locală, se poate recomanda analiza de sânge. În acest fel se observă dacă se respectă valorile intervalelor de referință. Se poate opta pentru o analiză de tip HLG, care evaluează numărul de globule roșii, globule albe și trombocite, sau APTT, care verifică dacă sângele coagulează normal, mai ales la pacienții care iau anticoagulante. De asemenea, se mai poate face o verificare pentru vitaminele C și K, având în vedere că lipsa lor poate duce la fragilitate vasculară și la sângerări.

Când să mergi la stomatolog

În cazul în care au trecut câteva zile, iar gingiile continuă să îți sângereze când te speli pe dinți, nu strică să mergi la consultație la medicul specialist. Dentistul te poate ajuta cu un control de rutină, periaj profesional și detartraj, dar poate interveni și cu sfaturi personalizate. Ca să ai grijă de sănătatea ta orală este recomandat să mergi o dată la 6 luni la un control de rutină. În acest fel, medicul specialist poate depista din timp problemele care apar, cum ar fi, spre exemplu, cariile, și poate interveni din timp asupra lor.

Periajul dentar incorect, una dintre cauzele sângerării

Periajul agresiv ar putea fi o cauză a sângerării gingiilor. Folosirea unei periuțe cu peri duri sau aplicarea unei presiuni excesive poate irita gingiile și provoca sângerare. Pentru o igienă orală sănătoasă este bine să folosești o periuță de dinți cu peri moi pentru a evita iritarea gingiilor. Este important să nu apeși prea tare și să utilizezi mișcări circulare sau dinspre gingie spre vârful dintelui, nu orizontale. De asemenea, este recomandat să îți speli dinții dimineața și seara și să folosești ață dentară înainte de periaj ca să îndepărtezi resturile dintre dinți. Sunt persoane care sar peste periajul dinților înainte de culcare, însă acest lucru este necesar tocmai pentru că te scapă de germenii și de placa acumulată pe parcursul zilei.

Cariile dentare

Cariile dentare se pot afla, de asemenea, în spatele sângerării gingivale. Acestea sunt adesea rezultatul unei igiene orale precare. Dacă o carie evoluează și nu este tratată, poate duce la acumularea de bacterii în jurul dintelui afectat. Aceste bacterii pot irita gingiile și le pot face să devină inflamate, iar astfel să apară sângerările atunci când te periezi sau folosești ața dentară. Este important să tratezi atât cariile dentare, dar și să menții o igienă orală corectă pentru a preveni astfel de probleme.

Un semn care poate indica anumite afecțiuni

Sângerarea gingiilor ar putea indica faptul că organismul se poate confrunta cu afecțiuni. Diabetul, tulburările de coagulare sau anumite infecții pot favoriza sângerarea gingiilor. După ce medicul interpretează analizele recomandate, poate veni cu un tratament personalizat, în funcție de istoricul medical al pacientului.

Obiceiuri care susțin sănătatea orală

Consumul de apă și alimentația sănătoasă ajută la menținerea sănătății orale. Apa contribuie la eliminarea unora dintre efectele negative ale alimentelor și băuturilor lipicioase și acide între perii, scriu cei de la healthline.com. Pe partea de alimentație sunt recomandate fructe și legume proaspete și crocante și evitarea produselor procesate.

Sursa foto: pexels.com