Izvorul Tămăduiri 2023: Ce tradiţii trebuie respectate azi

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 21 apr 2023, 15:25

Izvorul Tămăduirii, tradiții și obiceiuri

Sursa: ziarullumina.ro

Izvorul Tămăduirii 2023 este sărbătorit vineri, 21 aprilie. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în Vinerea Izvorului Tămăduirii?

Izvorul Tămăduirii 2023, sărbătoare închinată Maicii Domnului pică în Săptămâna Luminată, în prima vineri după Paște. Anul acesta, Ivzorul Tămăduirii este sărbătorit pe data de 21 aprilie, atunci când în biserici are loc slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasmă Mică. Ce reprezintă această sărbătoare și care sunt tradițiile și obiceiurile de care este bine să ții cont în Vinerea Izvorului Tămăduirii? 

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare?

Izvorul Tămăduirii 2023. Sărbătoare 

Vinerea din Săptămâna Luminată, atunci când se sărbăorește Izvorul Tămăduirii, poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântănița
[Sursa: basilica.ro]

Izvorul Tămădurii face referire la o vindecare minunată a unui orb ce și-a recăpătat vederea după ce și-a udat fața cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului.

Biserica zidită pe locul unde se găsea acel izvor din porunca împăratului a primit numele de "Izvorul Tămăduirii" și multe minuni au continuat să se petreacă acolo de-a lungul timpului.

În biserici și mănăstiri, după Sfânta Liturghie, în această zi se săvârșește sfințirea mică a apei la fântâni și izvoare, iar în unele părți preoții fac și botezarea generală a caselor credincioșilor, cu agheasma mică. 

Tradiția izvorului tămăduitor începe cu o minune care s-a petrecut cu un soldat numit Leon Marcellus, viitorul împărat Leon I (457-474). Pe când Leon era pe drumul spre Constantinopol, se întâlnește în apropiere de Poarta de Aur a orașului cu un orb care îi cere de băut, fiindu-i sete. Leon s-a dus să caute apă, dar nu a găsit. Atunci s-a auzit un glas de femeie care i-a spus că avea să găsească apă în apropiere. Privind în jur, el nu a văzut pe nimeni, și nu a găsit nici apa. Glasul i-a cerut din nou să caute apă în adâncul pădurii și să-i aducă orbului în pumni din apa tulbure pe care avea s-o găsească, apoi să ungă ochii acestuia cu pământul care

îi rămânea în mâini. 

Glasul i-a mai vestit că acela era locul pe care-l alesese pentru a-l încununa într-o bună zi ca împărat. Leon a urmat porunca acelui glas, iar orbul și-a recăpătat imediat vederea, iar Leon a înțeles că cea care îi vorbise era Născătoarea de Dumnezeu. După urcarea sa pe tron, a înălțat pe acel loc o mare biserică, iar apa acelui izvor s-a dovedit și mai departe tămăduitoare, săvârșind multe vindecări minunate. De aceea a fost numit „Izvorul Tămăduirii”. 

Citește și: Ce se ia prima dată Aghiasma sau Anafura?

Izvorul Tămăduirii 2023. Tradiții și obiceiuri

Vinerea din Săptămâna Luminată, atunci când se sărbăorește Izvorul Tămăduirii, poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântănița. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

În această zi, creștinii ortodocși vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasmă Mică. Cuvântul "agheasmă" (provine din grecescul "aghios") înseamnă sfințire și denumește atât apă sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei. 

După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: "Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău".  

Potrivit credinței populare, agheasma ajută credincioșii care o consumă să aibă o bună sănătate trupească și sufletească. De asemenea, cu apa sfințită la Izvorul Tămăduirii se întărește credința, se sfințește tot ce ține de casele oamenilor și se alungă diavolii, teama, frica de moarte, visele rele și orice primejdie. 

Potrivit tradiției, în Vinerea Izvorului Tădăduirii credincioșii dau de pomană cozonaci, pască, sarmale, drob, friptură și ouă roșii pentru sufletele celor adormiți. 

Potrivit obiceiului popular, de Izvorul Tămăduirii nu e bine să speli, să calci sau că coși sau să muncești. Se spune că cine muncește în Vinerea Izvorului Tămăduirii, va avea ghinion tot anul. 

 

 

 

Taguri: