Izvorul Tămăduirii 2023: Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 20 apr 2023, 13:50

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roșie

Sursa: Basilica.ro

Izvorul Tămăduirii 2023 este sărbătorit pe 21 aprilie, în Vinerea din Săptămâna Luminată.

Izvorul Tămăduirii 2023, sărbătoarea care amintește de una dintre minunile Maicii Domnului, pică în Săptămâna Luminată, în prima vineri după Paște. Anul acesta, Ivzorul Tămăduirii este sărbătorit pe data de 21 aprilie, atunci când în biserici are loc slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasmă Mică. Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare și la ce este bună apa sfințită? 

Citește și: Calendar Ortodox 21 aprilie 2023: Izvorul Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roșie. Ce e bine să dai de pomană în Vinerea din Săptămâna Luminată

Sfințirea apei de Izvorul Tămăduirii 2023. Agheasmă Mică 

De Izvorul Tămăduirii 2023, creștinii ortodocși vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasmă Mică.

Cuvântul  "agheasmă"  (provine din grecescul "aghios") înseamnă sfințire și denumește atât apă sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei. 

După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul:  "Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău".   

Aghiasma  mică  se săvârşeşte în Biserică şi prin case, iar uneori chiar la râuri şi fântâni (izvoare), în grădini, ţarine sau în orice loc curat şi cuviincios, la cererea şi trebuinţa credincioşilor. 

În Biserică,  Aghiasma   mică  se săvârşeşte de regulă la fiecare zi întâi a lunii, mai ales la 1 august (începutul postului Adormirii Maicii Domnului), 1 septembrie (începutul anului bisericesc), precum şi în Vinerea din Săptămâna Luminată, de  Izvorul Tămăduirii

Potrivit credinței populare, agheasma ajută credincioșii care o consumă să aibă o bună sănătate trupească și sufletească. De asemenea, cu apa sfințită la Izvorul Tămăduirii se întărește credința, se sfințește tot ce ține de casele oamenilor și se alungă diavolii, teama, frica de moarte, visele rele și orice primejdie. 

Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare 

Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare
[Sursa: Basilica.ro]

Agheasma este mică sau mare. Agheasma mică se mai numeşte în popor şi şfestanie, care înseamnă luminare sau slujba luminilor.  

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Citește și: Calendar ortodox 2023: Sf. Gheorghe se sărbătorește pe 23 aprilie. Ce nu este bine să faci în această zi

Agheasma Mare  se oficiază la  Bobotează, în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în Iordan. Ea se oficiază atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte apa pe care credincioşii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.

„Această slujbă poartă denumirea de Agheasmă Mare pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o dublă epicleză, iar sfinţirea are loc în însăşi ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a sfinţit apele, prin Botezul Său în apa Iordanului”  spune Pr. Prof. Dr. Ene Braniște în  Liturgica Specială

Agheasma mare se ia dimineața, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtășește, după aceasta. Se poate consuma din Ajunul Bobotezei, până la Odovania praznicului. Se poate lua Agheasmă Mare și în situații speciale, la recomandarea duhovnicului.

Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma Mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din gospodărie, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu în noul an.

Se păstrează la loc de cinste în fiecare locuință, de obicei în vase de sticlă. 

Sursă: doxologia.ro; basilica.ro

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.