Izvorul Tămăduirii. Sărbătoare cu cruce roșie la data de 25 aprilie 2025. Ce trebuie să facă creștinii pentru a se vindeca de bolile trupești

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 apr 2025, 09:58

Izvorul Tămăduirii

Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 25 aprilie 2025, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii.

Sărbătoarea din data de 25 aprilie 2025 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 25 aprilie!

Calendar ortodox 25 aprilie 2025

Sărbătoare 25 aprilie 2025. Izvorul Tămăduirii este pomenit în fiecare an în prima vineri de după Paște în calendarul ortodox. În 2025 va fi celebrat pe 25 aprilie 2025. Alături de această sărbătoare se află o cruce roșie, care arată importanța slujbelor realizate în această zi.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este închinată Fecioarei Maria, făcând astfel parte dintre cele șapte sărbători mai mici dedicate Născătoarei de Dumnezeu. În această zi este amintită o minune săvârșită de Maica Domnului, în apropierea Constantinopolului, minune care a dat și numele sărbătorii, Izvorul Tămăduirii.

Tradiția spune că un orb l-a întâlnit pe viitorul împărat Leon cel Mare, un om de rând în acea perioadă. Bunătatea pe care o avea viitorul împărat l-a făcut pe acesta să-i ofere ajutorul său persoanei care nu vedea, astfel încât să ajungă unde și-a dorit. În călătoria lor, omului fără vedere i s-a făcut sete, iar Leon a căutat neîncetat apă în jur, însă fără să găsească o sursă de apă.

O voce s-a auzit în acel moment, spunându-i lui Leon să se dea bătut pentru că apa este aproape. Vocea nu s-a oprit și a rostit: „Pătrunde, Leone împărate, mai adânc în pădurea aceasta și luând cu mâinile apă tulbure, potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați și vei cunoaște de îndată cine sunt Eu Care sălășluiesc aici de multă vreme” .  

Izvorul Tămăduirii
[Sursa: Shutterstock]

Citește și: Calendar ortodox aprilie 2025: Când pică Sfântul Gheorghe și câte sărbători cu cruce roșie sunt în această lună

Orbul a început să vadă după ce a făcut ceea ce i-a rostit vocea lui Leon, după care a rostit: „Maica Domnului ești aici! Te-am găsit!”. Leon a căzut în genunchi și a rostit cuvintele: „Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată. Aici este izvorul tămăduirilor, fântâna dătătoare de sănătate!”,  potrivit pravila.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce trebuie să facă neapărat pensionarii, până pe data de 30 aprilie 2025? Află ce document trebuie să depui

În bisericile ortodoxe din România, preoții sfințesc agheasma mică în ziua în care se celebrează Izvorul Tămăduirii. Se crede că această apă are puteri tămăduitoare, fiind folosită pentru a stropi locuințele creștinilor, dar și persoanele aflate la slujba de sfințire. În ziua în care este sărbătorit Izvorul Tămăduirii se spune că oamenii trebuie să se spele cu roua şi să bea agheasmă, astfel încât să nu se îmbolnăvească sau chiar să se vindece de boli. 

Pe parcursul zilei de 25 aprilie nu este indicat să spălăm, să călcăm sau să facem alte activități în gospodărie sau în jurul acesteia. Gospodarii au obișnuit ca pe parcursul acestei zile de sărbătoare să stropească și vitele cu agheasmă pentru a fi sănătoase, potrivit ziarulunirea.ro.

Sărbătoare 25 aprilie

Canon de rugăciune către Izvorul Tămăduirii, pomenit pe 25 aprilie în calendarul creștin

Preacurată, preanevinovată, preamilostivă, prealăudată, pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu Mărie, izvor al dumnezeieștii tămăduiri, grabnic ascultătoare și eliberatoare, apărătoare nebiruită a creștinilor, mijlocitoare statornică către făcătorul, nădejdea, acoperământul și ajutorul celor ce aleargă la tine, îți cer dumnezeiască ta înțelegere. Nimeni din cei ce au venit la tine nu a ieșit afară lepădat, curată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ci, cerând harul, a primit darul cererilor celor de folos.
Și noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, intrând cu nevrednicie în preacurata ta casă, în această sfântă mânăstire, alergăm către ține, scăparea noastră, apărătoarea noastră, nădejdea, acoperământul, ajutorul nostru, iar tu, că Maica noastră duhovnicească, preaiubitoare și preamilostivă asculți cererile noastre.

În aceste zile viclene, când, după cum profetul David zicea, cel cuvios pe pământ nu mai este și tot omul este mincinos, iar cei ce fac binele au pierit, căci până la unul cu toții s-au sfârșit; când a fugit dragostea celor mulți, pentru că s-a înmulțit fărădelegea, credința s-a micșorat și după cuvântul de Dumnezeu propovăduitorului Pavel, gură lui Hristos, oamenii au devenit – unii mai mult, iar alții mai puțin – iubitori de sine, iubitori de argint, înșelători, trufași, hulitori, nemulțumitori, neștiutori, neînfrânați, neiubitori de bine, trădători, iubitori de plăcere, având doar chip de evlavie și nu și lucrare a acesteia; deci în această stare de plâns a oamenilor din această generație vicleană și păcătoasă, a găsit prilej potrivit începătorul întunericului, adâncul urâciunii, șarpele cel din vechime, stricatul, vicleanul și prearăul diavol ca să-și arunce toate puterile lui, toate oștile lui, toți slujitorii lui văzuți și nevăzuți asupra Bisericii Ortodoxe, asupra preacuratei și nenuntitei mirese a lui Hristos, ca fiarele cele sălbatice urlând și ca lupii cei sălbatici apucând și sfâșiind și împrăștiind oile. Iar cei rânduiți de Domnul pentru a se îngriji și a păzi oile, cu puține excepții, s-au făcut ajutători ai stăpânului întunericului, îngrijindu-se cum să predea turma lupilor celor eretici. Alții, văzându-i pe lupi apucând și sfâșiind oile, fiind năimiți, au fugit și au lăsat oile, iar corabia bisericii, din cauza vânturilor celor puternice și a valurilor celor furioase, a multelor războaie văzute și nevăzute, dinăuntru sau dinafară, este în pericol să se scufunde.

Izvorul Tămăduirii
[Sursa: Shutterstock]

Maică noastră duhovnicească, izvorule al tămăduirilor, noi cei mici, cei păcătoși, cei nevrednici robi ai tăi și fii ai tăi duhovnicești, mădularele cuvântătoare ale turmei lui Hristos, ale acestei alese a Lui Biserici Ortodoxe, ca niște bolnavi și neputincioși, cu frică de a nu fi sfâșiați de lupii cei turbați, ca niște oameni cu puțină credință, neputând să ne împotrivim mâniei valurilor sălbatice ale ereticilor, scăpăm cu pocăință și cu lacrimi la ajutorul tău cel nebiruit și la acoperământul tău cel tare. Întinde, Stăpână, acoperământul tău cel tare și ocrotește-ne pe noi, fiii tăi, sub acoperământul aripilor milostivirii tale și al dragostei tale de maică și păzește-ne de încornorații cei nevăzuți, care caută să ne sfâșie pe noi. Păzește și mănăstirea ta și fiii tăi de toată erezia cea deșartă, de toată rătăcirea și de orice alt rău. Mijlocește către Fiul tău și Dumnezeul nostru pentru iertarea păcatelor noastre, pentru luminarea sufletelor și a cugetelor noastre, pentru călăuzirea pe calea adevărului, pentru întărirea noastră în adevărata credință ortodoxă și pentru predaniile cele apostolice și patristice. Ține-ne pe noi în dragostea cea adevărată și curată către această și către aproapele nostru, întărește-ne pe noi în tine, spre mărturisirea și spre lupta virtuții și descoperă-ne nouă voia lui Dumnezeu cea preabună, cea desăvârșită.

Mijlocește către Fiul tău să-i lumineze pe arhierei, să se pocăiască, să se spovedească, să fie apărătorii viteji ai canoanelor și predaniilor apostolice și patristice, și nu înșelători și călcători ai acestora. Să-i lumineze pe mai-marii țării acesteia că să lase necuviința, certurile dintre ei și ambițiile politice, să se înțeleagă, să se împace cu mai-marii bisericii, căci unde sunt trufiile, ambițiile și luptele, acolo este toată stricăciunea. Să îi unească pe toți întru una sfânta, sobornicească și apostolească biserică, într-o singură credință, într-un botez, precum ne-au predanisit de Dumnezeu purtătorii Părinți la cele șapte sfinte sinoade ecumenice. Să ne ierte și să ne mântuiască pe noi toți după marea și bogata Sa milă și să ne învrednicească de bună pocăință, de sfârșit bun și de Împărăția cerurilor. Amin.