Izvorul Tamaduirii, ziua in care se sfintesc apele! Ce nu au voie sa faca femeile! Iata superstitia care da fiori!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 13 apr 2018, 10:13

Crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii in prima vineri dupa Paste.

Multi credionciosi merg in pelerinaj la manastirile din tara, iar in biserici are loc slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica. Dupa ce sfinteste apa, preotul ii stropeste pe credinciosi în timp ce se canta "Mantuieste, Doamne, poporul Tau". In aceasta zi sfanta, crestinii care respecta traditiile se spala cu roua si beau Aghiasma pentru a se feri de boli si pentru a se vindeca.


De Izvorul Tamaduirii, în unele zone ale tarii, tinerii fac legamantul juvenil. Acest legamânt se facea, cu sau fara martori, in casa, în gradini sau in jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care faceau juramantul respectiv: pronuntarea cu voce tare a juramantului, schimbul colacului si al altor obiecte cu valoare simbolica, de obicei o oala sau o strachina din lut, insotite intotdeauna de o lumanare aprinsa, imbratisarea frateasca, ospatarea cu alimente rituale si dansul.


Tot de Izvorul Tamaduirii, nu se lucreaza. Conform traditiei, pe vremuri, cine lucra era lovit de o boala din care nu isi mai revenea pâna la moarte. In plus, In trecut nu se tesea nimic deoarece cu panza tesuta in aceasta zi nu se imbracau nici macar cei morti deoarece nu puteau fi primiti pe cealalta lume.

Superstitia care da fiori
In unele zone din tara, de Izvorul Tamaduirii se faceau vraji.
Se spunea ca femeile care lasau în biserica, peste noapte, în joia din Saptamana Luminata, un vas cu apa, si îl recuperau dupa slujba de vineri, aveau norocul de a se spala cu acea apa de numeroase necazuri. Mai exista regiuni în care oamenii cred ca cine pune, de Izvorul Tamaduirii, un vas cu apa sub un nuc sau un soc si gaseste pamânt pe fundul recipientului, nu va mai avea multe zile de trait.

In ziua de vineri, din 13 aprilie 2018, nu se face nicio treaba casnica. Nu se spala si nici nu se calca rufe. Se spune ca cine respecta acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai. (sursa: jurnalul.ro)