Consiliul Concurenței a început să investigheze 13 producători de ulei, de zahăr și de unt, după ce ar fi aflat că s-ar fi înțeles să scumpească prețurile mai mult decât ar fi fost cerut de scumpirile la energie și la gaze.
Producătorii de alimente s-ar fi înțeles că scumpească prețurile intenționat
Trei investigații au fost începute de Consiliul Concurenței în ceea ce privește posibilitatea ca producătorii celor trei alimente de bază să se fi înțeles să scumpească prețurile în mod exagerat.
După ce vor fi încheiate cercetările, dacă aceste suspiciuni vor fi confirmate, vinovații vor fi pedepsiți ca atare, dar va mai dura ceva până în momentul în care ancheta va fi finalizată.
„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate.
Citește și: Cât costă un miel în 2023? Vești proaste înainte de Paște!
Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, conform comunicatului de presă.
Inspecțiile au fost autorizate de către Curtea de Apel București, fiind justificate de necesitatea obținerii documentelor și informațiilor necesare, care pot să clarifice situația.
Scumpiri cu aproximativ 50%, în ultimii doi ani, la alimente
În ultimii doi ani, alimentele de bază s-au scumpit cu aproximativ 50%, iar Mircea Coșea, economist, susține că prețurile ar fi trebuit să scadă, nu să tot continue să crească.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Acesta este de părere că magazinele speculează situația, deoarece, în ultimele săptămâni, au scăzut atât prețurile la energie, cât și cele la gaze, dar aceste ieftiniri nu se văd și la raft. Mai mult decât atât, o altă problemă este reprezentată și de importurile masive care înseamnă un cost final și mai mare.
„În iulie 2022, Guvernul României a dat o ordonanță de urgență extrem de inteligentă, împotriva speculei, dar care nu se aplică. Ea se aplică doar în stare de urgență militară. Dar marea parte a populației, care are venituri medii sau sub-medii, nu mai are acces la alimentele de bază.
Parlamentul ar trebui să se adune și în două-trei ore să scoată din OUG această prevedere, să pună altceva în locul ei, pentru ca Consiliul Concurenței, Protecția Consumatorului, ANAF și ceilalți să poată intervină și să lucreze împotriva speculei.
Nu se poate așa ceva, este speculă curată! În ultimele luni a scăzut prețul la energie, a scăzut prețul la gaze, deci e normal ca produsele pe care le avem pe piață să fie mai ieftine”, a explicat acesta, conform romaniatv.net.