Jamie Dimon de la JPMorgan Chase și familia sa vor vinde acțiuni la banca

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 iul 2024, 01:10

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, și familia sa intenționează să vândă un milion de acțiuni pe care le dețin la bancă începând de anul viitor

Sursa: PixaBay

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, și familia sa intenționează să vândă un milion de acțiuni pe care le dețin la bancă începând de anul viitor

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, și familia sa intenționează să vândă un milion de acțiuni pe care le dețin la bancă începând de anul viitor, potrivit unui nou document de înregistrare a valorilor mobiliare.

Dimon- care se va folosi de planurile sale de tranzacționare a acțiunilor pentru a se debarasa de acțiunile sale- și familia sa dețin în prezent aproximativ 8,6 milioane de acțiuni ale companiei. Mișcarea marchează prima vânzare de acțiuni a lui Dimon în cei 17 ani de când se află la conducerea companiei.

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, și familia sa intenționează să vândă un milion de acțiuni pe care le dețin la bancă începând de anul viitor
[Sursa: PixaBay]

Efectul asupra valorii bancii

Acțiunile JPMorgan Chase au închis joi la 140,76 dolari, ceea ce plasează valoarea tranzacției la aproximativ 141 de milioane de dolari.

"Domnul Dimon continuă să creadă că perspectivele companiei sunt foarte puternice, iar participația sa în companie va rămâne foarte semnificativă", a precizat JPMorgan Chase în documentul depus.

Acțiunile JPMorgan Chase au urcat cu aproximativ 5% în acest an, în condițiile unui mediu dificil pentru bănci. Ritmul agresiv de creștere a dobânzilor de către Rezerva Federală, care a început în 2022, a redus cererea de credite și a forțat băncile să plătească mai mult pentru participațiile cu randament ridicat ale clienților. În același timp, băncile au urmărit cum valoarea propriilor investiții în obligațiuni și-a erodat valoarea.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană în funcție de active, a reușit să obțină profituri peste așteptări în acest an, în ciuda condițiilor furtunoase.

În luna mai, banca a achiziționat majoritatea activelor creditorului regional prăbușit First Republic, o mișcare care a ajutat profitul JPMorgan Chase să crească cu 35% în ultimul trimestru.

JPMorgan Chase cumpără cea mai mare parte a activelor First Republic Bank, după al doilea cel mai mare faliment bancar din istorie al țării, într-o tranzacție anunțată luni dimineață care protejează depozitele clienților First Republic.

JPMorgan Chase a declarat că a achiziționat "majoritatea substanțială a activelor" și a preluat depozitele, asigurate și neasigurate, ale First Republic de la Federal Deposit Insurance Corporation, agenția guvernamentală independentă care asigură depozitele clienților băncilor.

"Guvernul nostru ne-a invitat pe noi și pe alții să intervenim, iar noi am făcut-o", a declarat directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon. El a spus că tranzacția este, de asemenea, una bună pentru acționarii băncii sale, adăugându-se la câștigurile preconizate pentru viitor.

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, și familia sa intenționează să vândă un milion de acțiuni pe care le dețin la bancă începând de anul viitor
[Sursa: PixaBay]

Influentat de vanzare?

În cadrul acordului, FDIC va acoperi 80% din orice pierderi suferite de portofoliul de credite ipotecare rezidențiale pentru o singură familie și de credite comerciale al First Republic în următorii cinci până la șapte ani. De asemenea, JPMorgan Chase nu va prelua datoriile corporative ale First Republic și va primi o finanțare de 50 de miliarde de dolari de la FDIC pentru a finaliza tranzacția.

Conform termenilor dezvăluiți de JPMorgan Chase, aceasta va face o plată de 10,6 miliarde de dolari către FDIC, va returna 25 de miliarde de dolari în fonduri pe care alte bănci le-au depus la First Republic în martie, în cadrul unei linii de salvare negociate cu Trezoreria la acea vreme, și va elimina un depozit de 5 miliarde de dolari pe care l-a făcut la First Republic. JPMorgan va înregistra în contabilitate un câștig unic de 2,6 miliarde de dolari din această tranzacție, deși se așteaptă să cheltuiască 2 miliarde de dolari pentru restructurare până la sfârșitul anului 2024.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Pe lângă faptul că este o veste bună pentru JPMorgan Chase și pentru clienții îngrijorați ai First Republic, aceasta a fost salutată și de oficialii Departamentului Trezoreriei, care sunt îngrijorați de pierderea încrederii în sistemul bancar, care ar putea cauza daune economiei americane.

"Trezoreria este încurajată de faptul că această instituție a fost rezolvată cu cel mai mic cost pentru Fondul de asigurare a depozitelor și într-un mod care a protejat toți deponenții", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei. "Sistemul bancar rămâne solid și rezistent, iar americanii ar trebui să se simtă încrezători în siguranța depozitelor lor și în capacitatea sistemului bancar de a-și îndeplini funcția esențială de a oferi credite întreprinderilor și familiilor."

FDIC a preluat controlul asupra First Republic, aflată în dificultate, și apoi a anunțat imediat vânzarea. Falimentul va costa FDIC aproximativ 13 miliarde de dolari. Acești bani vor fi plătiți de băncile din țară, care plătesc prime pentru a susține agenția. Este mai puțin decât costul de 20 de miliarde de dolari al falimentului din martie de la Silicon Valley Bank, care era puțin mai mică decât First Republic.

FDIC a desfășurat o licitație între mai multe bănci pentru a vedea care dintre ele va sfârși cu activele First Republic. Aceste oferte au fost depuse duminică după-amiază târziu, a declarat o sursă. Apoi au urmat ore întregi de așteptare a veștilor despre care ofertă a fost câștigătoare.

Dar Dimon a avertizat că lupta Rezervei Federale împotriva inflației nu s-a încheiat și ar putea slăbi economia remarcabil de rezistentă. De asemenea, el a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că războaiele din Ucraina, Israel și Gaza ar putea avea consecințe dăunătoare pentru piețele financiare globale și relațiile geopolitice.

"Acum ar putea fi cea mai periculoasă perioadă pe care a văzut-o lumea în ultimele decenii", a declarat Dimon la începutul acestei luni, când a anunțat rezultatele financiare ale băncii pentru al treilea trimestru.

Citește și: S&P 500 intră în teritoriu de corecție dupa o saptamana volatila!

Citește și: Cum răspândesc influencerii naționalismul turc?

Citește și: "A fi reținut nu este suficient"- Critica Israel