În dimineața de luni, 1 ianuarie, Japonia s-a cutremurat de 30 de ori în doar 3 ore, cele mai afectate fiind zonele centrale ale teritoriului, care urmează să fie lovite de tsunamiuri.
Este alertă de tsunami în Japonia
Cel mai mare dintre cele 30 de cutremure a avut magnitudinea de 7,6, iar în urma acestora, oamenii au fost anunțați să evacueze atât zonele afectate de seism, dar și coasta, întrucât Agenția Meteorologică din Japonia a emis o alertă de tsunami.
Această avertizare vizează regiunile de pe coasta vestică a Japoniei, care include prefecturile Niigata, Ishikawa și Toyama.
Până în acest moment, primele valuri de tsunami care au lovit malul japonez au atins în jur de 1,2 metri înălțime, iar acestea au fost raportate în orașul Toyama și în portul Wajima.
Însă, se preconizează valuri de până la 5 metri înălțime, de aceea oamenilor li s-a transmis să evacueze coasta și să se îndrepte către zone mai înalte.
Citește și: Cutremur puternic în regiunea Tonga! A fost emisă o alertă de tsunami. Ce magnitudine a avut
Tsunamiurile lovesc și alte țări din preajma Japoniei
Activitatea seismică a fost atât de intensă încât a afectat Rusia și Coreea de Sud, așteptându-se și acolo fenomene extreme.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În Rusia, alerta de tsunami a fost dată pentru coasta de vest a insulei Sahalin și pentru orașul Vladivostok, pescarii fiind atenționați să nu iasă în larg, iar cetățenii fiind evacuați
De asemenea, în Coreea de Sud, au fost emise alerte referitoare la creșterea considerabilă a nivelului mării. În acest sens, oamenii de pe coasta de est a teritoriului au primit, și ei, ordinul de a evacua zona respectivă.
Cutremurele nu au generat doar tsunamiuri, ci și o adevărată panică generală, agravată de întreruperea curentului în circa 36.000 de locuințe.
În plus, acest fenomen extrem a făcut multe victime, care au fost transportate la spitalul din Suzu, Ishikawa, a cărui activitate nu a fost întreruptă de pana de curent, întrucât are propriile generatoare.
Vestea bună este, însă, că centralele nucleare nu au fost afectate de seism, iar centrala cea mai apropiată de epicentrul cutremurului apucase să oprească cele două reactoare înainte de a se produce catastrofa, întrucât se efectuau niște ferificări de rutină.
Citește și: Cutremur puternic in Japonia! Peste 20 de morti, cel putin 1.000 de raniti si multe cladiri prabusite