Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a vorbit despre măsurile ce urmează să fie adoptate la Madrid astăzi, 27 iunie, în cadrul summit-ului NATO.
Pe lângă creșterea numărului de soldați NATO pe flancul estic la 300.000 de la 40.000, Stoltenberg a mai vorbit și despre „o schimbare fundamentală în ceea ce privește NATO și susținerea Ucrainei acum și în viitor”.
Jens Stoltenberg a asigurat că NATO este îmbunătățită, pentru a putea face față oricăror amenințări
„Mă aștept ca aliații să considere Rusia cea mai importantă amenințare directă la adresa noastră. Vom adresa pentru prima dată și problema Chinei și problemele pe care Beijingul le ridică față de securitatea, interesele și valorile noastre.
Citeste si: Ministrul ucrainean de Externe la NATO: "Avem doar trei puncte pe agendă – arme, arme și arme"
Vom ridica grupurile de luptă din flancul de est la nivelul de brigadă.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Pentru a face toate astea, avem nevoie de investiții mai mari. Anul 2022 va fi al optulea an consecutiv în care cresc cheltuielile cu apărarea în rândul Alianțelor. Nouă aliați îndeplinesc sau trec de pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul Apărării.
La summit, vom lua decizii pentru a continua să adaptăm NATO. Vom avea un fond de inovații în valoare de un miliard de euro. Vom conveni să ne scădem amprenta de dioxid de carbon, ca organizație”, a spus Secretarul General al NATO, conform biziday.ro.
Jens Stoltenberg a vorbit despre războiul din Ucraina și despre aderarea Finlandei și a Suediei
„Ucrainenii continuă să reziste agresiunii rusești. Salut participarea președintelui Zelenski la summitul de la Madrid. Salut și faptul că Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud se vor alătura pentru prima dată la summit, iar Georgia și UE vor lua și ele parte.
Citeste si: Ce măsuri pregătește NATO. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg
Ne propunem să facem progrese în privina aderării Suediei și Finlandei. Mă bucur de faptul că liderii celor două țări și președintele Turciei au acceptat invitația de a ne întâlni mâine la Madrid. Vom adopta noi pachete de sprijin pentru Georgia, Bosnia, Moldova”, a mai menționat acesta.
Mai mult decât atât, NATO va face schimbări și în ceea ce privește comunicarea cu Rusia. În 2010, când a avut loc ultima strategie a alianței, Moscova era văzută ca un partener strategic.
„Acesta nu va fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom agreea la Madrid. Mă aștept ca aliații să spună clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, pentru valorile noastre și pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a mai spus Jens Stoltenberg, potrivit digi24.ro.