Jens Stoltenberg, primele declarații după întâlnirea cu Klaus Iohannis ”Ne aflăm în cea mai mare criză de securitate”

Author: Alina Petre
Actualizat: 28 nov 2022, 18:02

Jens Stoltenberg a fost primit de Klaus Iohannis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost primit de președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis l-a primit astăzi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg la Palatul Cotroceni. Secretarul general al NATO a precizat în după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis că „ne aflăm în cea mai mare criză de securitate”. 

Jens Stoltenberg, primele declarații după întâlnirea cu Klaus Iohannis ”Ne aflăm în cea mai mare criză de securitate”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că Putin nu poate fi lăsat să câștige și că „Ne aflăm în cea mai mare criză de securitate”.

„Suntem în cea mai mare criză de securitate dintr-o generaţie întreagă”, a declarat secretarul general al NATO. Acesta a spus și că Alianţa a crescut prezenţa militară în zonă.

„În contextul agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, NATO îşi întăreşte prezenţa de la Baltică până la Marea Neagră. Este un mesaj clar că NATO se află aici şi vom face tot ce este necesar pentru a apăra toţi aliaţii”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Klaus Iohannis l-a primit pe Jens Stoltenberg la Palatul Cotroceni: „Noi strategii NATO după ce Putin a declanșat războiul”

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg și au discutat despre noi strategii NATO.

„Am evaluat astăzi împreună situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre.

Mâine va începe, la București, cea dintâi Reuniune a Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO găzduită de România. Aceasta este, totodată, și prima reuniune Aliată de nivel înalt găzduită la București, după Summitul NATO din 2008.

O reuniune importantă, pe agenda căreia se vor regăsi și temele abordate în dialogul nostru de astăzi. Am subliniat, în discuțiile cu domnul Secretar General, necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul istoric de la Madrid din acest an.

Reuniunea miniștrilor de externe este un important reper în acest proces și în pregătirea Summitului din 2023, care va avea loc în Lituania, la Vilnius.

Împreună cu Secretarul General Stoltenberg, am remarcat progresele substanțiale pe care le-am realizat la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni care au trecut de la ultima sa vizită în România. Aceste progrese se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în țara noastră și în regiunea Mării Negre.

Astfel, din luna februarie și până în prezent, NATO și aliații noștri au desfășurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare și apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Grupul de luptă NATO din România se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește elementele care să-i permită creșterea la nivel de brigadă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg a ajuns în România

Jens Stoltenberg și Klaus Iohannis au programate convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale și declarații de presă comune. Secretarul general al NATO se va întâlni și cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, iar mâine, 29 noiembrie 2022, oficialul Alianței se va întâlni cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Citește și: Șeful NATO ajunge luni la Palatul Cotroceni. „În zilele următoare toți ochii vor fi ațintiți spre București”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu

Secretarul general are programată vizita în România pentru intervalul 28- 30 noiembrie și va conduce reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO. De asemenea, marți va fi prezemt la Forumul anual Aspen- GMF București, unde va avea și un discurs.

Mesajul lui Jens Stoltenberg, înainte de vizita în România

„Sprijinul puternic al Germaniei face o diferenţă decisivă”, a declarat Jens Stoltenberg. Germania a fost criticată de mai multe ori, în trecut, de înalţi responsabili ucraineni pentru greutate cu care furniza echipamente militare şi pentru refuzul său de a livra. în mod deosebit, armament greu.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 278 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski atrage atenția asupra unor noi atacuri cu rachete. Astăzi are loc Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din țările NATO în București

Jens Stoltenberg a declarat că livrările de arme din Germania au salvat vieţi în Ucraina, precizând că „trebuie să ne menţinem cu toţii sprijinul pentru Ucraina şi să îl sporim”.

Secretarul general al NATO a declarat că preşedintele Vladimir Putin reacţionează la eşecurile armatei sale cu o „brutalitate crescândă”, preciznd că atacurile Rusiei au în vedere infrastructura energetică a Ucrainei,având în vedere că urmează să vină iarna.

„Aştept cu nerăbdare să urez bun venit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în Bucureşti, mâine, înainte de a ne angaja în Reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO pentru două zile intense de discuţii şi follow-up la summitul de la Madrid”, a transmis, duminică, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pe Twitter.

„Nenumărate interacţiuni, un puternic spirit de unitate și solidaritate între aliaţi”, a mai precizat ministrul.