Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 s-au încheiat. Ce declară președintele Comitetului Internaţional Olimpic după o ediție cu scandal

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 21 feb 2022, 11:56

Jocurile Olimpice de iarnă 2022 din Beijing s-au încheiat

Sursa: pexels.com/PixaBay

Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 s-au încheiat oficial. Nu a fost o ediție lipsită de controverse, cauzate mai ales de depistarea pozitivă a Kamilei Valieva.

„Acum trebuie să marchez sfârşitul acestei experienţe olimpice de neuitat. Declar închisă cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă ediţia 2022 de la Beijing”, a spus președintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Președintele CIO a subliniat „spiritul de solidaritate olimpică” de care au dat dovadă sportivii prezenţi la Jocurile Olimpice, care „nu doar s-au respectat, ci s-au susţinut şi s-au îmbrăţişat, chiar dacă ţările lor erau în conflict”.

„Puterea unificatoare a Jocurilor Olimpice este mai mare decât forţele care vor să ne despartă. Sper ca liderii politici ai lumii să fie inspiraţi de exemplul vostru de solidaritate şi pace”, a punctat președintele CIO, în condițiile în care Rusia și Ucraina sunt în conflict. Președintele CIO a atras atenția și asupra unui alt aspect important, cel al vaccinurilor, care a stârnit destule discuții în această pandemie de COVID-19 cu care se confruntă toată lumea.

Bach a cerut „acces egal la vaccinuri pentru toţi oamenii din întreaga lume”.

Citeste si: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022: Kamila Valieva, premieră în patinajul feminin la 15 ani! Devine prima patinatoare care realizează o cvadruplă la Jocurile Olimpice!

Kamila Valieva, depistată pozitiv!

Nu a fost o ediție fără scandal. Cel mai mare a fost cel cauzat de depistarea pozitivă a patinatoarei din Rusia Kamila Valieva, în vârstă de doar 15 ani.

Înainte de acest scandal Kamila Valieva intrase în istorie ca prima patinatoare care realizează cu succes o săritură cvadruplă la Jocurile Olimpice.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Valieva a primit acceptul de a continua competiția, încheind doar pe 4 la concursul individual.

"Sportiva ar trebui să beneficieze de următoarele circumstanțe excepționale, are sub 16 ani și este o persoană protejată conform codului Agenției Mondiale Anti-Doping (Wada)", a declarat Matthieu Reeb de la TAS după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Valieva, în vârstă de 15 ani şi neînvinsă până acum la prima sa participare la seniori, a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie, în cursul Campionatelor Rusiei, de către Agenţia rusă antidopaj (RUSADA),

a anunţat într-un comunicat ITA (Agenţia Internaţională de Testare), instanţă responsabilă cu controalele antidoping pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.

Citeste si: Kamila Valieva, proaspăta campioană olimpică, depistată pozitiv la un control antidoping! Tocmai intrase în istorie la Jocurile Olimpice de la Beijing

 

Taguri:

În timp ce în marile orașe începutul de an școlar este marcat de festivități fastuoase și de prezența autorităților, în multe sate din România realitatea este cu totul alta.