Vineri, 11 februarie, președintele Joe Biden a dezvăluit în timpul discuțiilor cu aliații, prin videoconferință, că Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele zile, scrie Politico, citând surse de la Washington.
Citeste si: Americanii au 48 de ore la dispoziție să părăsească Ucraina, din cauza amenințării Rusiei
Joe Biden a anunţat exact când începe războiul
Potrivit Washingtonului, invazia Rusiei va începe cu un atac cibernetic și o serie de atacuri cu rachete. „În timpul apelului de o oră, președintele Joe Biden le-a spus liderilor occidentali data de 16 februarie”, relatează Politico.
La discuții au participat Președintele României, Klaus Iohannis, Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von
De asemenea, mai mulți oficiali americani au confirmat informația dezvăluită de Joe Biden.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cu toate acestea, reprezentantul oficial al Marii Britanii a spus că ţara sa are o „interpretare diferită” a informațiilor referitoare la data de 16 februarie, iar Uniunea Europeană este, de asemenea, sceptică cu privire la informațiile venite din Statele Unite ale Americii.
Inițial, Bloomberg anunţa că Rusia ar putea invada Ucraina pe data de 15 februarie. Potrivit unor surse media, atacul va începe cu o provocare în Donbass.
Autoritățile sunt în alertă, dearece contextul este unul extrem de tensionat, iar Statele Unite intenționează să-și evacueze ambasada de la Kiev. Departamentul de Stat intenționează să anunțe sâmbătă dimineața că majoritatea personalului ambasadei SUA de la Kiev va trebui să părăsească Ucraina înainte de o invazie a Rusiei.
Totodată, guvernul israelian a decis vineri „să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina” din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina, iar Rusia ar fi decis şi ea sâmbătă retragerea personalului de la ambasada sa din Kiev.
Șeful NATO dă asigurări că România va fi apărată
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Săptămâna viitoare vom discuta la şedinţa miniştrilor apărării din cadrul NATO nevoia unei prezenţe pe termen lung în România, printr-un nou grup de luptă, pe care Franţa s-a oferit să-l conducă. Avem astfel de grupuri în ţările baltice şi în Polonia şi e important să discutăm prezenţa unor structuri similare mai ales pe teritoriul României.
Temerile sunt legate, în primul rând, de trupele ruse dislocate în Crimeea, la puţin peste 300 de kilometri distanţă de România. În aceeaşi zonă, ruşii şi-au sporit prezenţa în urmă cu doar câteva zile cu mai multe nave de desant şi au intensificat exerciţiile militare care simulează conflicte."