Joe Biden, liderii UE, NATO și G7 pregătesc noi măsuri care să oprească invazia Rusiei în Ucraina. Care au fost subiectele de discuție la Bruxelles

Autor: Lavinia Medrea

Joe Biden, liderii UE, NATO și G7 pregătesc noi măsuri care să oprească invazia Rusiei în Ucraina. Care vor fi subiectele de discuție la Bruxelles

Sursa: Twitter

Joe Biden a ajuns ieri la Bruxelles pentru a lua parte la trei ședințe de urgență cu liderii UE, NATO ȘI G7, unde s-a discutat despre noi măsuri pentru oprirea războiului ruso-ucrainean.

Astăzi, Joe Biden va participa la un summit de urgență al NATO, unde va discuta cu liderii G7 și va susține o conversație în fața celor 27 de șefi de stat sau de guvern ai Uniunii Europene într-o sesiune a Consiliului European. De asemenea, președintele american va merge și la Varșovia pentru a vorbi cu președintele polonez Andrzej Duda.

Ce măsuri pentru oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina pregătesc Joe Biden, liderii UE, NATO și G7

Liderii occidentali sunt din ce în ce mai îngrijorați că președintele Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice împotriva Ucrainei, sau că ar putea schimba tacticile, după patru săptămâni în care soldații ruși nu au reușit să captureze niciun oraș ucrainean important. 

Într-o conferință de presă susținută miercuri, Jens Stoltenberg a declarat că NATO a trimis Ucrainei echipamente cu care să se protejeze împotriva armelor chimice și biologice, după ce au existat avertismente că Rusia ar putea folosi astfel de arme împotriva Ucrainei.

Citeste si: Putin va folosi armele nucleare dacă va fi provocat de NATO. Anunțul făcut de un diplomat rus

Joe Biden a declarat, ieri, că o posibilă folosire a armelor chimice de către Rusia în Ucraina reprezintă un mare risc. „Cred că este o amenințare adevărată”, a declarat președintele SUA.

Sullivan a declarat că Biden va vorbi cu aliații în Bruxelles „despre cum să gestionăm retorica și comentariile privind posibila folosire a armelor nucleare” de către Rusia. 

Joe Biden se va întâlni prima dată cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru „a verifica semnalele” și a se sincroniza înaintea ședinței. Președintele american va lua parte timp de trei ore la summit-ul extraordinar NATO, a declarat Sullivan.

Un purtător de cuvânt al Casei Alba a declarat că „nu a fost luată o decizie finală privind pe cine vom sancționa și câți vom sancționa”, dar, potrivit The Wall Street Journal, sancțiunile vor afecta 300 de parlamentari din Rusia.

„Vom avea sancțiuni suplimentare pe care le vom implementa împreună cu aliații noștri și le avom anunța joi când președintele va avea oportunitatea de a vorbi cu ei”, a declarat oficialul.

Pe lângă impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, Joe Biden va discuta cu aliații Americii pentru a înăspri sancțiunile deja impuse.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La întâlnirile G7, UE și NATO, SUA vor discuta despre oferirea armamentului și asistenței umanitare Ucrainei.

Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, înainte de Summitul extraordinar de la NATO

„Este al doilea Summit NATO într-o lună de zile de când Rusia a atacat complet neprovocată Ucraina. Ne întâlnim pentru a discuta împreună situația, pentru a discuta măsurile pe care vrem să le luăm și planurile.

În cadrul acestui summit dorim să dovedim că suntem uniți, că suntem uniți și în NATO dar și în relația transatlantică. Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina. În primul rând, e vorba de ajutor umanitar în Ucraina și pentru cei care fug din fața războiului. Vrem să discutăm și lucruri care pentru noi sunt extraordinar de importante, precum consolidarea flancului estic.

Avem deja acum o veste foarte bună. Conform declarației secretarului Stoltenberg, NATO a aprobat grupul de lucru în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, Franța va fi națiune cadru, umrează negocieri în NATO pentru a vedea cine mai trimite trupe. Sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede deja. Voi sublinia importanța unității sprijinului pentru Ucraina. Trebuie să vă spun de pe acum: Voi insista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe flancul estic”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 29 de război. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începutul summitului NATO: „Cerem Chinei să se alăture poziției alianței și să nu ofere sprijin pentru invazia Rusiei”

Întrebat cum asigură România siguranța proprie, Klaus Iohannis a răspuns: „Securitatea începe de acasă. Am decis la CSAT să creștem apărarea de la 2% la 2,5% din PIB. La ministerul Apărării și Armată se lucrează la un plan îmbunătăți de dotare. Ne dorim să avem aliații la noi, dar și apărarea noastră solidă. Aș mai face o remarcă importantă: Românii sunt îngrijorații de această situație. Vreau să vă spun foarte clar: Nicun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai importantă alianță care a existat vreodată.  Militarii noștri sunt bine pregătiți, România nu este în pericol, românii sunt în siguranță”.

„Nu putem porni de la premisa că cineva le folosește, sunt interzise. Sperăm să rămână așa și semnatarii actelor internaționale să respecte ce au promis”, a mai declarat președintele României, atunci când a fost întrebat cum poate România să ofere sprijin Ucrainei în fața armelor chimice.

Volodimir Zelenski va participa la summitul NATO prin videoconferință

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va fi prezent la Summitul exraordinar de la NATO prin videoconferinţă, alături de liderii ţărilor din NATO, care se întâlnesc astăzi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a declarat că Volodimir Zelenski va „participa activ” la summit, „minim”  cu un discurs şi „maxim” prin „participare deplină, bineînţeles într-un format video”, potrivit Agerpres.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Volodimir Zelenski va solicita ajutor pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina.

  „Se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie”, a delcarat acesta. Totuși, „nu vor fi discutate noi formule de securitate”  pentru Ucraina, a mai precizat purtătorul de cuvânt.