Joe Biden și Donald Trump sunt cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA! Au obținut nominalizările din partea partidelor din care fac parte

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 13 mar 2024, 09:38

Joe Biden și Donald Trump sunt cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA! Au obținut nominalizările din partea partidelor din care fac parte

Sursa: Profimedia

Joe Biden și Donald Trump au obţinut marţi nominalizările din partea partidelor lor, marcând debutul primei revanşe a alegerilor prezidenţiale americane din ultimii 70 de ani.

Pe 5 noiembrie 2024, poporul american va vota pentru alegerea președintelui Statelor Unite ale Americii.

Potrivit ultimelor raportări, Joe Biden a depăşit pragul de 1.968 de delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea democrată, în timp ce Trump a obţinut cei 1.215 delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea republicană la preşedinţie.

Rezultatele primare au început să apară din statele Georgia, Mississippi, statul Washington, Insulele Mariane de Nord şi din diaspora democratică.

Confruntare istorică între Joe Biden și Donald Trump

Biden, în vârstă de 81 de ani, a emis o declaraţie puternică după sigilarea nominalizării democrate și a criticat „campania de resentimente, răzbunare şi represalii a lui Trump, care ameninţă însăşi ideea de America”.

Trump, în vârstă de 77 de ani a repetat afirmaţiile sale despre presupusa fraudare a alegerilor din 2020 şi l-a atacat pe Biden pentru eşecul său în gestionarea fluxului de migranţi la frontiera sudică a SUA.

Amândoi candidaţii îşi concentrează acum atenţia asupra alegerilor generale din 5 noiembrie și organizează diferite mitinguri în Georgia. 

Campania lui Biden a intrat într-o fază mai agresivă, anunţând un turneu în mai multe state din zona de bătălie şi efectuând achiziţii de publicitate de 30 de milioane de dolari, sprijinită de o creştere semnificativă a fondurilor, cu o colectare de 10 milioane de dolari în primele 24 de ore de la discursul său despre Starea Uniunii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

Citește și: Donald Trump, amendă de ordinul milioanelor de dolari! Fostul președinte american este acuzat de practici financiare dubioase

„Alegătorii au acum de făcut o alegere cu privire la viitorul acestei ţări. Ne vom ridica şi ne vom apăra democraţia sau îi vom lăsa pe alţii să o dărâme? Vom restabili dreptul de a alege şi ne vom proteja libertăţile sau îi vom lăsa pe extremişti să ni le ia?”, a spus Donald Trump.

Joe Biden, considerat „prea bătrân” pentru un al doilea mandat

Ultima confruntare repetată a avut loc în 1956, când Dwight Eisenhower l-a învins pentru a doua oară pe democratul Adlai Stevenson. Astăzi, în 2024, alegerile prezidenţiale americane sunt marcate de revenirea celor doi protagonişti principali: Joe Biden şi Donald Trump.

Sondajele publice Reuters/Ipsos arată că atât Biden, cât şi Trump, nu sunt populari în rândul majorităţii alegătorilor, ceea ce reprezintă un entuziasm scăzut pentru o repetare a alegerilor din 2020.

Trump se confruntă cu o serie de acuzaţii penale, inclusiv falsificarea de registre de afaceri şi acuzaţii de complot pentru a inversa alegerile din 2020. Urmează să devină primul fost preşedinte american judecat într-un proces penal, cu procesul programat pentru 25 martie la New York.

De cealaltă parte, Biden este considerat prea bătrân pentru un al doilea mandat. Cu toate acestea, aliaţii săi speră că discursul despre starea Uniunii va contracara această idee.