Joggingul a inceput sa fie practicat pe scara larga abia la jumatatea secolului trecut, fiind initial o activitate specifica doar sportivilor de performanta. Conceptul de alergare usoara practicata pentru intretinerea sanatatii a fost introdus de Arthur Lydiard, in Noua Zeelanda, care a infiintat un club, ai carui membri se intalneau o data pe saptamana pentru "a socializa si a-si imbunatati conditia fizica".
Bill Bowerman, celebrul antrenor american de atletism si co-fondatorul companiei de echipament sportiv Nike, l-a vizitat pe Lydiard in Noua Zeelanda, inainte de un concurs intre elevii celor doi, si a fost impresionat de clubul alergatorilor.
Bill Bowerman a adoptat stilul de viata propus de Lydiard si a facut tot posibilul pentru a populariza joggingul, pe care il vedea ca pe o solutie pentru prelungirea sperantei de viata si pentru mentinerea sanatatii, si in Statele Unite.
Cercetatorii spun ca joggingul incetineste procesul de imbatranire, imbunatateste sistemul cardiovascular, creste speranta de viata si previne unele tipuri de cancer. Alergarea usoara ar putea avea si efecte psihologice, unele persoane simtindu-se revigorate, mai vesele, sau intr-o stare generala mai buna dupa o sesiune de exercitii. Conform unor noi studii insa, alergatul in exces poate sa fie daunator, pe termen lung.
Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta