Joggingul dauneaza grav sanatatii? Noi descoperiri ale oamenilor de stiinta

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 02:21

Desi medicii recomanda exercitiile fizice zilnice pentru o viata sanatoasa, alergatul pe distante prea mari sau pentru prea mult timp ar putea avea efecte negative asupra organismului.

Joggingul a inceput sa fie practicat pe scara larga abia la jumatatea secolului trecut, fiind initial o activitate specifica doar sportivilor de performanta. Conceptul de alergare usoara practicata pentru intretinerea sanatatii a fost introdus de Arthur Lydiard, in Noua Zeelanda, care a infiintat un club, ai carui membri se intalneau o data pe saptamana pentru "a socializa si a-si imbunatati conditia fizica".

Bill Bowerman, celebrul antrenor american de atletism si co-fondatorul companiei de echipament sportiv Nike, l-a vizitat pe Lydiard in Noua Zeelanda, inainte de un concurs intre elevii celor doi, si a fost impresionat de clubul alergatorilor.

"Parcul roia de oameni. Am crezut ca am nimerit in mijlocul unui cross", povestea Bowerman, care a alergat cot la cot cu amatorii din Auckland Joggers Club si a fost uimit de conditia fizica a acestora.


Bill Bowerman a adoptat stilul de viata propus de Lydiard si a facut tot posibilul pentru a populariza joggingul, pe care il vedea ca pe o solutie pentru prelungirea sperantei de viata si pentru mentinerea sanatatii, si in Statele Unite.
Arthur Lidyard a decedat la varsta 87 de ani, iar Bill Bowerman la 88, si metoda promovata de ei a devenit exercitiul preferat pentru intretinerea sanatatii, in intreaga lume.

Cercetatorii spun ca joggingul incetineste procesul de imbatranire, imbunatateste sistemul cardiovascular, creste speranta de viata si previne unele tipuri de cancer. Alergarea usoara ar putea avea si efecte psihologice, unele persoane simtindu-se revigorate, mai vesele, sau intr-o stare generala mai buna dupa o sesiune de exercitii.
Conform unor noi studii insa, alergatul in exces poate sa fie daunator, pe termen lung.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.