Jucariile, o modalitate de a ii dezvolta creativitatea copilului

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 23 mar 2018, 16:32

Fie ca avem sau nu copii, fiecare dintre noi a fost nevoit, la un moment dat, sa achizitioneze cadouri pentru copii.

Si care poate fi darul cel mai potrivit daca nu jucarii sau jocuri pentru copii de care sa se bucure si care sa ii ajute pe cei mici sa isi consume energia.

Alegerile nu sunt niciodata simple

Astfel, fie ca este vorba despre ai nostri, fie ca este vorba despre micutii unor prieteni sau rude, alegerea cadourilor pentru copii nu e niciodata simpla.

Primul lucru la care trebuie sa ne gandim este adaptarea respectivelor jucarii sau jocuri la varsta micutilor, atat din punct de vedere al intelegerii, cat si din privinta sigurantei.

Jucariile si jocurile pentru copii sunt menite sa-i distreze, dar in acelasi timp sa nu ii puna in pericol..De la cele mai fragede varste copiii invata prin joaca, asadar adaptarea jucariilor pentru copii la varsta este foarte importanta, iar acestea trebuind sa ajute la dezvoltarea atentiei si capacitalor cognitive ale celor mici insa trebuie luata in calcul si siguranta lor, mai ales la varste foarte fragede.

Care sunt recomandarile, in functie de varsta

Asadar pentru copiii cu varsta mai mice de un an sunt recomandate jucariile din materiale moi, in culori vii si fara piese mici pe care cei mici le-ar putea inghiti. Pe masura ce abilitatile motrice si cognitive ale micutilor se dezvolta este recomandata diversiifcarea  tipurilor de jocuri si jucarii. 

Dupa varsta de un an copiii incep sa fie atrasi de jucariile care seamana cu obictele casnice, fiind predispusi la invatare prin imitare. In aceasta perioada apar in lumea lor galetusa, lopatica, seturile de gatit, etc.  

Dupa varsta de trei ani sunt recomandate jocurile care dezolta abilitatile cognitive ale celor mici precum lego sau puzzle. Pentru prescolari cele mai potrivite sunt jocurile si jucariile care ii pregatesc pentru scoala cum ar fi puzzle cu harti, planete etc., pentru ca in cazul acestora, pe masura ce cresc, invatarea prin joc este inlocuita de invatarea sistematica insa jocariile vor ramane o parte impotanata a vietii copiilor, prelungidu-si rolul chiar si i viata de adult. Acestea vor deveni tot mai complicate si variate fiind adaptate fiecarui individ. 

Invatarea prin joc

In ultima perioada, tot  mai multi parinti pun pret pe invatare prin joc si jucarii. Pentru ca traim intr-un secol al tehnologiei, in care cei mici sunt inconjurati inca din primele luni de la nastere de diferite aparate precum telefon, tableta, laptop, multi parinti au invatat ca atat acestea, cat si televizorul pot avea un efect negativ asupra copilului. Drept urmare, inca din primele luni de viata, parintii incearca sa ii invete pe cei mici sa socializeze, evitand sa ii lase sa petreaca prea mult timp in fata televizorului pentru ca micutii sa se poata dezvolta cat mai frumos. 

Astfel, in ceea ce priveste jucariile pentru copiii sunt preferate cele prin care copiii pot invata diferite lucruri precum animale, zile, numere etc. Si in cazul jocurilor pentru copii sunt preferate cele care ii pot ajuta pe cei mici sa se dezvolte mai bine, sa ii ajute la dezvoltarea creativitatii si a imaginatiei.

Referitor la pret, jucariile pentru copii pe care le pot folosi in scop educative variaza in functie de tipul de obiect si utilitatea acestuia, intre cativa lei si cateva sute de lei. Jocurile variaza, de asemenea, in functie de complexitatea lor.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.