Oamenii marii uita uneori sa se bucure.
Inca din copilarie Stefan Diaconescu era pasionat de trenulete. Le repara, le modifica si le pastra ca pe cea mai de pret comoara.
Cativa ani mai tarziu a descoperit gustul pentru modelismul feroviar, pentru machetele suspendate pe care garniturile pot sa circule, sa opreasca in gara, sa se ascunda in tuneluri, sa treaca peste poduri si sa-si traga sufletul, la final de cursa, in depou.
Acum a imbinat pasiunea cu afacerea. Vinde trenulete si locomotive care pornesc de la cateva zeci de euro si pot ajunge pana la cateva mii de euro.
In fiecare an merge la celebrul targ de trenulete din Nuremberg in Germania, orasul in care fiecare neamt are asemnea machete. Imaginativa ca peste 80 la suta din totalul locomotivelor si vagoanelor in miniatura se produc aici.
Machetele sunt destul de pretentioase colectionarul nostru, asta pentru ca trebuie sa reproduca cat mai fidel o zona si un timp. Asa ca pentru cunoscatori nici nu e de mirare de ce pentru un orasel sau un cartier in miniatura se pot plati sume care depasesc, in functie de complexitate, zeci de mii de euro. Dar pasiunea ..e pasiune.
Acum magazinul lui poate fi usor confundat cu un muzeu feroviar in miniatura, cu reproduceri fidele ale locomotivelor cu abur dar si a celor mai moderne garnituri pe care le vedem in tara sau in strainatate. Romania are si ea iubitori de trenulete care ii fac vanzare lui Stefan Diaconescu de 15 mii de lei in fiecare luna. Inginerul e mandru de magazinul si trenuletele pe care le are, chiar daca criza i-a redus binisor vanzarile si profitul.