Județul din țară în care sunt interzise petardele și pocnitorile în noaptea de Revelion 2022

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 17 aug 2023, 00:50

Pocnitorile și artificiile vor fi interzise de Revelion într-un județ din țară

Sursa: unsplash

A devenit o tradiție ca în noaptea de Revelion, românii să folosească tot felul de petarde, pocnitori sau artificii. Iată ce județ din țară interzice folosirea acestor materiale pirotehnice.

De Revelion 2022, artificiile, petardele sau pocnitorile sunt la mare căutare, atât pe internet, cât și la tarabele care comercializează astfel de produse în preajma sărbătorilor de iarnă. În ce județ din țară nu vor mai putea fi folosite petardele și pocnitorile în noaptea de Revelion 2022?

Primăria Bistrița interzice petardele și pocnitorile în noaptea de Revelion 2022 

În noaptea dintre ani, cei care locuiesc în Bistrița trebuie să știe că nu vor putea să își achiziționeze și să folosească petarde, pocnitori sau alte tipuri de materiale pirotehnice.

Primăria Bistrița a anunțat că nu va acorda autorizații pentru vânzarea de materiale pirotehnice pe domeniul public şi nici în piețele municipiului. Informația a fost confirmată chiar de primarul Ioan Turc. Acest lucru înseamnă că, în Bistrița, nu se vor putea comercializa petarde și pocnitori care să poată fi folosite în noaptea dintre ani, potrivit g4media.ro.

Autoritățile au precizat că decizia a fost luată în contextul în care petardele, pocnitorile sau materialele pirotehnice provoacă un disconfort major și, în anumite situații, chiar pot fi foarte periculoase.

Cu toate acestea, locuitorii din Bistrița vor putea admira un foc de artificii în noaptea de Revelion. În centrul istoric al orașului va fi organizat și un concert, iar la miezul nopții vor fi și artificii. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine poate folosi petarde și materiale pirotehnice în noaptea dintre ani?

Dacă în Bistrița a fost interzisă comercializarea materialelor pirotehnice de Revelion 2022, în alte județe din țară nu s-a luat o astfel de decizie, însă legislația în vigoare prevede că doar anumite persoane pot folosi petarde sau pocnitori. Mai exact, doar cei cu vârsta peste 16 ani pot folosi articole pirotehnice, în cazul lor fiind permise cele care prezintă un risc foarte scăzut și au un nivel de zgomot neglijabil, mai exact cele care fac parte din categoria 1 și P1. 

Materialele pirotehnice care fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2 pot fi folosite doar de pirotehnicieni.

Cei care nu respectă legea și nu prezintă vârsta minimă pentru a utiliza materiale pirotehnice riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei, potrivit avocatnet.ro

Citește și: Ce artificii și petarde putem folosi de sărbătorile de iarnă. Legea este clară în această privință

Petardele, pocnitorile și artificiile sunt dăunătoare pentru animale 

Noaptea dintre ani este o adevărată provocare pentru animale, indiferent că vorbim despre cele domestice sau de companie. Petardele, pocnitorile și artificiile ajung să le provoace un disconfort major, majoritatea animalelor fiind speriate de zgomotul puternic produs de aceste materiale pirotehnice. Câinii sunt cei mai afectați, având în vedere că au auzul și mirosul foarte bine dezvoltate, motiv pentru care mirosul artificiilor, dar și zgomotul produs de acestea pot reprezenta o adevărată sursă de stres.

Pentru a fi protejate de zgomotele puternice din noaptea de Revelion, animalele ar trebui să rămână în casă, cu geamurile și ușile închise. În cazul câinilor care trăiesc afară, stăpânii ar trebui să se asigure că aceștia sunt în lesă, astfel încât să nu se sperie sau să fugă în momentul în care se produc zgomotele puternice.

Citește și: O distractie de cateva minute i-a mutilat pe viata din cauza petardelor

 

Taguri:

În cadrul ediției de luni, 9 septembrie, a emisiunii „Follow us!”, printre invitați s-a numărat Adrian Cuculis, care a vorbit despre evoluția cazului „2 Mai”, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei.