Județul în care pensionarii nu vor mai primi deciziile de recalculare a pensiilor. Se suspectează ca există erori la distribuire

Autor: Diana Ghita

Pensionarii din Alba nu vor mai primi deciziile de recalculare a pensiilor

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

În județul Alba, procesul de recalculare a pensiilor a fost marcat de o serie de incertitudini, după ce mai multe decizii au fost reținute de la distribuire. Motivul principal îl constituie suspiciunea că aceste documente ar putea conține erori.

Conform Ziarul Unirea, mai mulți pensionari din județul Alba au raportat că nu au primit deciziile de recalculare a pensiilor. Ba mai mult, aceștia au fost informați că documentele au fost oprite de la distribuire la cererea Casei de Pensii. Motivul invocat a fost suspiciunea că deciziile ar putea conține erori, ceea ce a dus la demararea unui proces de reverificare.

Ce părere au bătrânii despre faptul că nu vor mai primi deciziile de recalculare a pensiilor

Situația a fost semnalată sursei citate de mai mulți pensionari, care au declarat că fie lor, fie cunoscuților lor, le-au fost reținute aceste decizii:  „Poştăriţa ne-a spus că nu le aduce că a primit de la Casa de Pensii un tabel şi că trebuie toate revizuite.

Le-a trimis să le ia înapoi şi care sunt la Poştă să nu le mai distribuie, fiind greşite”
.

Un caz particular a fost relatat de un bărbat care susține că i-a fost chiar recuperată decizia pe care o primise deja: „Am primit decizia săptămâna trecută, dar după un timp a venit poştăriţa de aici de la noi şi mi-a cerut să îi dau decizia înapoi.

Nu a specificat nimic, a zis doar că nu ştiu ce greşeli ar fi la socoteli. Avea un tabel lung cu numele celor la care trebuia să le ia deciziile înapoi. Pensia mea era mai mare cu 700-800 de lei, de la 2.000 şi ceva am ajuns la 3.000 şi ceva. Am lucrat peste 35 de ani, poate mai mult, am vechime multă. M-am bucurat câteva zile şi a luat-o înapoi”.

Citește și: Cazul revoltătotr al unei femei căreia îi iese o pensie de 867 lei, în loc de 2.174 lei! Asociația Nevăzătorilor protestează, după recalcularea pensiilor

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

Cu ce explicații vine conducerea Casei Județene de Pensii Alba, după hotărârea de a reține deciziile de recalculare a pensiilor

Cornelia Miclea, directorul Casei Județene de Pensii Alba, a confirmat faptul că mai multe decizii de recalculare au fost oprite de la distribuire, fără a putea oferi un număr exact al acestora. Oficialii au precizat că aceste măsuri au fost luate în jurul datei de 19 august, când s-a făcut solicitarea pentru reținerea deciziilor.

Totuși, aceasta nu au putut oferi detalii suplimentare, ci doar a menționat că o evaluare completă a situației și o comunicare oficială pe acest subiect vor fi disponibile în următoarele zile.

„Noi am transmis către poştă deciziile de pensii pe care trebuiau să le distribuie către beneficiarii noştri. Noi, în permanenţă, am făcut, împreună cu Casa Naţională, verificări ale bazelor de date. Ca urmare a unor verificări, am constatat că ar fi important să nu distribuim un anume număr de decizii pentru a fi reanalizate. Am considerat extrem de important să evităm situaţia în care pensionarul să primească o decizie eronată sau cu elemente incomplete, fapt pentru care am solicitat astfel colegilor de la Poştă să nu le distribuie în teritoriu, astfel încât noi să putem să venim cu alte decizii de revizuire, dacă se impune.

Citește și: Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie

În momentul în care acele decizii le-am solicitat a fi reţinute de la a fi transmise beneficiarilor, nu aveam exact cunoştinţă că ar fi greşite sau nu, dar există şi posibilitatea ca unele să fie şi greşite, dar nu neapărat. Doar că, având anumite chei de control, am încercat să evităm anumite erori în emiterea acelor decizii. Nu înseamnă că dacă le-am oprit de la distribuire sunt decizii eronate. Pur şi simplu am vrut să venim cu o reverificare a lor, pentru că toate deciziile au fost emise în baza unei legi, au termen de aplicare cu 1 septembrie.

Prin urmare, am considerat extrem de important ca până la această dată să facem toate verificările posibile ca să evităm anumite erori care se puteau strecura, pentru că timpul a fost scurt şi numărul de decizii foarte mare. Noi nu vrem să creăm panică în rândul pensionarilor. Vrem ca ceea ce ajunge la dânşii să fie corect.(...) Nu contestă nimeni că nu sunt greşeli, dar avem temei legal, avem posibilitatea de a le revizui. Noi am vrut să evităm situaţiile acestea deosebite şi să mai facem o reanaliză a unor decizii”,  a declarat Cornelia Miclea, pentru Ziarul Unirea.