Cunoscută publicului larg pentru interpretarea personajului Adnana din serialul „Toate pânzele sus” și pentru rolul Otiliei în filmul „Felix și Otilia”, actrița a lăsat în urmă o carieră impresionantă și o moștenire artistică valoroasă.
Citește și: Doliu în lumea cinematografiei! A murit o mare legendă
A murit Julieta Szönyi, actrița emblematică din „Toate pânzele sus” și „Felix și Otilia”
Vestea trecerii în neființă a marcat lumea filmului, întrucât actrița a fost o adevărată valoare a cinematografiei.
Născută pe 13 mai 1949, la Timișoara, Julieta Szönyi s-a mutat la București împreună cu familia când avea doar patru ani. A urmat cursurile prestigiosului Institut de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, debutând pe scenă la teatrul din Baia Mare. Talentul său a fost rapid remarcat, iar ulterior a colaborat cu importante instituții teatrale din țară, precum teatrul din Pitești și Teatrul „Ion Vasilescu” din București, unde a lucrat alături de regizori de renume precum Alexandru
Potrivit Libertatea, rolul Adnanei din „Toate pânzele sus” i-a adus o notorietate extraordinară, serialul devenind un reper cultural pentru generații întregi de români. Distribuția de excepție, din care au făcut parte Ilarion Ciobanu, Jean Constantin, Ion Dichiseanu și Ion Besoiu, a transformat producția într-un fenomen național.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Ce se întâmplă cu pensionarele care și-au schimbat cardul recent? Când vor primi acestea banii
În cinematografie, a rămas în memoria publicului și datorită interpretării delicate și memorabile din „Felix și Otilia” (1972), film regizat de Iulian Mihu, în care a întruchipat-o pe Otilia Mărculescu.
Citește și: Doliu în familia Regală Daneză. Un apropiat al Reginei a MURIT
În anul 1990, Julieta Szönyi a părăsit pentru o perioadă România, stabilindu-se temporar în Germania.
Din filmografia sa bogată mai amintim titluri precum „Mirii anului II”, „Ecaterina Teodoroiu”, „Falansterul”, „Ora zero”, „Alo, aterizează străbunica”, „Comoara”, „Mitică Popescu” și „La Gomera”.