Jumatatea mea stie - Din culisele unui show cu miza

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 10 iul 2020, 14:40

Urmareste "Jumatatea mea stie", cel mai de anvergura show de divertisment din aceasta vara, in fiecare sambata incepand cu 20.30, numai la Kanal D!

Curioasa sa aflu cum inteleg romanii sa „joace“ la televizor pentru mize mari- in cazul de fata la “ Jumatatea mea stie! ”, cel mai de anvergura show al postului Kanal D, difuzat in fiecare sambata de la ora 20.30- dar mai ales ce se intampla dincolo de ceea ce producatorii aleg sa arate pe sticla lumii intregi, am mers pe platoul de filmare, unde am ramas pentru aproximativ trei ore, cat tine de fapt emisiunea-concurs, al carui premiu consta intr-o masina la fiecare editie.



Calitatea mea de jurnalist nu mi-a permis sa vin cu tramvaiul si sa plec la volanul unei masini nou-noute, al carei pret nu e deloc neglijabil in vremurile pe care le traim. Pentru asta ar fi trebuit sa am o Jumatate al carei potential sa-l cunosc foarte bine, sa trecem de casting si sa fim in platou una dintre cele patru perechi rivale. Marturisesc ca, dupa unica editie pe care o vazusem- cu momente distractive, dar si cu multa, foarte multa incrancenare (am vazut lacrimi, fete incruntate, nervi tinuti cu greu sub control) – m-am linistit si mi-am
promis sa-mi iau masina in rate. Despre probe si mai ales despre manifestarile patimase ale concurentilor, Cove, gazda principala a emisiunii, mi-a explicat in pauza de filmari, dupa proba pe care mi-am promis s-o incerc acasa la mine, departe de ochii publicului si de camerele de filmat – proba mutatului paharelor cu paiul:

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/2-0854396d95c02e667e9f3f8d11d20069.jpg
Emisiunea «Jumatatea mea stie!» beneficiaza de un premiu substantial. Oricine si-ar dori sa plece acasa la volanul unui super autoturism trecand prin cateva probe.
De aceea, lupta devine uneori acerba, concurentii se consuma atat de tare, dar in egala masura, probele prin care trec sunt amuzante. Nicio proba nu este aleasa la voia intamplarii, totul este verificat si posibil”, ma asigura el.

In pauza de masa, Cove, Ionut si Andreea exerseaza in culise o posibila proba pentru concurenti. Ramane de vazut daca proba inventata de ei va fi adoptata in emisiunea concurs „Jumatatea mea stie!”.
Jumatate de zi de filmare pentru o emisiune Prima surpriza a fost legata de durata filmarilor – cca. 12 ore (cu tot cu pauzele dintre filmari) pentru fiecare editie! Cauza – pauzele dese, obligatorii pentru recuzita de care este nevoie pentru fiecare dintre cele patru probe de foc plus cea din runda finala, recuzita ce se distruge fie partial fie total. Cata vreme nu esti concurent, din platou totul este foarte distractiv – prezentatorii, probele, concurentii, chiar si regizorul de platou, care e pus non-stop pe sotii si care te binedispune prin simpla aparitie cu cipilica lui rosie, ce o poarta,
in ciuda caldurii din platou, cu mandrie pe crestetul capului.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/3-960260089dc0275c412fcccc9719a0dd.jpg
Cum este pentru prezentatori? Provocator, caci fiecare editie beneficiaza de probe noi, care pun in dificultate, mai mult sau mai putin, perechile participante si care trebuie exemplificate de ei insisi. Tocurile prea inalte si orele petrecute in platou – cca. 5 ore, pana la momentul aparitiei mele, timp in care se filmase o proba si jumatate, mi-aduc in fata o Andree un pic cam obosita si gata sa se tavaleasca pe canapeaua din platou de cate ori se intrerupe filmarea.
Nu se sfieste sa se tolaneasca precum in propria-i sufragerie in fata zecilor de oameni prezenti.

Si-mi place dezinvoltura ei, o libertate care o ajuta sa nu se cenzureze inutil. Imi place aproape la fel de tare cum imi plac spontaneitatea si ghidusiile lui Cove, jocul lui actoricesc care nu lasa sa se intrevada nici urma de stres si disconfort. La fel ma impresioneaza si zambetul si siguranta cu care Ionut Iftimoaie reactioneaza cand spiritele se incing. Ma amuza schimbul de replici al jumatatii masculine din platou, cand Andreea Tonciu trebuie pusa in valoare si mi-e imposibil sa nu-l intreb pe marele sportiv cum de nu-i este greu pe platoul de filmare sau cum reuseste sa-si invinga atat de bine emotiile.

Cel mai greu e in viata de zi cu zi. Peste tot e o continua lupta, in ring sau pe platoul de filmare domina sentimentul de fair play, in schimb, in viata e ca in jungla. Nu va ascund faptul ca uneori, la anumite probe, imi scot in evidenta veleitatile de actor, dar asta pentru ca ma simt foarte bine, ma distrez si vreau sa-i fac si pe ceilalti sa se simta la fel. Imi place sa fac tot ce vine din instinct ”, imi raspunde Ionut, cu gratia unui campion.

Paiul si busteanul „Doua minute pauza”, aud regizorul, si ma reped s-o interpelez pe Andreea la canapea, cu cei 15 cm de tocuri protapiti pe spatar. Ma prezint si, dupa un schimb banal de replici, o intreb cum e jumatatea masculina din platou, cine este mai rau dintre Cove si Ionut. Incurcata pret de cateva secunde, ridica ochii intrebatori spre Cove, si-mi raspunde diplomat, ca amandoi sunt minunati. Insist pana cedeaza – „ Nu pot sa spun ca e unul mai rau ca celalalt. Cove e un baiat asezat, mai calm, mai bun, in schimb Ionut e la celalalt pol, prin prisma sportului pe care l-a practicat are o atitudine mai impunatoare, mai dura... ”.

Se reiau cateva cadre de final de proba si urmeaza pauza de masa, de reimprospatare a machiajului, de curatare a platoului s.a.m.d. Gazdele dispar, e loc de tabieturi. Le respect momentele de respiro si incerc sa aflu detalii despre concurenti. Acestia sunt Diana Jurcoane (consultant vanzari) si Ovidiu Nuhaiu (distributor rural) sunt din Arad, au fost casatoriti, au divortat, iar acum sunt din nou impreuna. Au o fetita, Raysa. Par un cuplu sudat, care are sanse sa castige marele Premiu.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/4-fe69ac1651474477e0f087bdb5e41680.jpg
Sandi Bilteanu (studenta) si Bogdan Paval (lucrator comercial si student) sunt din Petrosani si spun despre ei ca sunt plini de viata, ca iubesc muzica si dansul. Nu i-am vazut dansand, dar i-am vazut comunicand foarte bine, chiar si din priviri. Cristina (inginer) si Liviu Moanta (inginer) sunt din Craiova si au un baietel de doua luni. Cristina spune despre sotul ei ca este foarte priceput in ingrijirea copilului si ca o ajuta la spalat, schimbat scutece etc. Amandoi sunt in forma. Le urez succes si fac cunostinta cu a patra pereche din concurs, formata din Lavinia (economist) si Stefan Chiperi (inginer) din Bucuresti. Au trei copii (Aris – 8 ani, Otis – 3 ani si Mabelle – 1 an si jumatate), de cresterea carora se ocupa singuri, fara niciun ajutor din partea cuiva. Ii las sa se relaxeze si profit de pauza.


Ma indrept catre cabina gazdelor si dau de Ionut Iftimoaie care, odata ce a iesit de la machiaj, mi-a spus ca tocmai asistasem la cea mai haiosa proba a editiei, una de top intre toate cate s-au filmat pana la acel moment:

" Concurentele au fost nevoite sa duca pahare de pe o masa pe alta cu ajutorul unui pai, fara sa puna vreo secunda mana pe pahare. Chiar iti trebuie dexteritate sa o poti face. Sper ca si telespectatorii sa se distreze la fel de tare cum m-am distrat eu la aceasta proba, poate cea mai haioasa din cate am filmat .” Nu pot sa ma abtin sa nu-l intreb care este cea mai teribila chestie pe care a facut-o Tonciu de cand ii este partenera de platou. Imi raspunde fara sa ezite:

Sunt foarte multe lucruri haioase pe care Andreea le face. De la modul in care il intrerupe pe Cove pana la felul in care se deplaseaza in platou. De multe ori o imit, spre amuzamentul tuturor. Si totusi, cea mai teribila chestie in care a fost implicata a fost proba in care trebuia sa manance multi ardei iuti intr-un timp scurt. A fost demential! ”, incheie el, razand si privind-o pe Andreea, care ni s-a alaturat in spatele portii platoului. “ Hai ma, nu mai radeti, ca mor de picioare! ”, ne zice ea. “A m inteles ca esti mare devoratoare de ardei… ” ii spun, iar ea imi replica: “ Sa nu-i mai vad in viata mea! Mancatul ardeilor iuti a fost groaznic! Baietii m-au supus la una dintre cele mai groaznice probe, in care a trebuit sa mananc ardei iuti, ioi, da’ ce iuti erau, foarte multi in 60 de secunde. A fost dezgustator! ”. Dupa ce imi zice ca pentru nicio masina din lumea asta nu ar merge cu trotineta prin Dorobanti, atras probabil de rasul colorat al colegei de platou, ni se alatura si Cove. Mai avem jumatate de ora pana reincep filmarile, suficient sa aflu mai multe despre emisiune. Daca Tonciu si Iftimoaie sunt sarea si piperul, lui Cove ii revine rolul de a pastra controlul asupra desfasurarii competitiei, de a-i stimula pe concurenti si de a-i face sa scoata tot ce e mai bun din ei. Si reuseste foarte bine, avand alaturi ajutoare pe care mi le lauda:

Andreea si Ionut exemplifica probele si destind atmosfera din platou cu buna lor dispozitie molipsitoare. Cand ai asemenea oameni langa tine, e imposibil sa dai gres! ”, spune el, explicandu-mi apoi ce ar face, cum s-ar pregati pentru a avea sanse mai mari sa castige premiul, daca ar putea participa ca si concurent: “ As urmari desfasurarea probelor din editiile care se difuzeaza deja si cred ca cel mai important element in sporirea sanselor de castig ar fi evaluarea corecta a potentialului partenerei. Daca licitezi corect, sansele sa castigi sunt imense!

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/5-65db5aa9e8ff978c688b22a9465f3bb6.jpg
Formatul emisiunii este international, iar majoritatea probelor sunt testate, verificate in prealabil de echipa de productie din Turcia, dar si de cea din Romania. Nimic nu este imposibil, nu incercam sa-i punem pe concurenti in situatii delicate, ci mai degraba intr-o competitie amuzanta ”, m-a asigurat Cove. Despre jumatatile din platou, prezentatorul principal, care participa uneori la casting-uri alaturi de colegii de echipa, s-a aratat placut-surprins intr-o privinta: „ Imi place sa vad ca intr-o perioada in care cuplurile se despart si increderea in partener e pe cale de disparitie, mai sunt romani care reusesc sa cladeasca ceva impreuna! ” Mai avem 20 minute, suficient cat sa-i provoc pe ce trei la o proba ce nu exista in scenariul emisiunii. Le solicit imaginatia, o proba ad-hoc pe care sa ne-o exemplifice pe loc. Intra in joc imediat, le dau un minut sa se adune, sa se sfatuiasca, sa se pregateasca. Ionut dispare si revine cu un cofrag de oua. Oua crude. Numele probei – Cum sa plimbi oul cu gura, fara sa-l spargi? Exemplificarea probei a fost categoric momentul pauzei... Pentru ca mai e loc de o tigara, iesim afara, unde gasim si publicul si echipa si un motor de toata frumusetea, care trona parca special parcat pentru ca diva "rupta de picioare" sa se poata odihni.

Chimia puternica o face pe Andreea sa uite de orice, de dureri, de scurtimea rochitei, inclusiv de dead-line-ul pauzei si sa pozeze in fel si chip, mai ceva ca la expozitie. De la „ Pisi, fa-mi o poza!”, Pisi fiind o prietena de-a ei cu aparat de fotografiat, Tonciu a ajuns sa faca o veritabila sedinta de foto. O poza, inca una, un telefon de la Sinziana... Buruiana, cum altfel(?), careia ii reteaza scurt convorbirea, caci are de pozat... inca o poza intr-o noua pozitie. „ Uuu, fataaaa, ce tare e pozitia asta! ”, zice Andreea si prelungeste pauza, sub privirile curioase si amuzate ale audientei. „ Stai sa le urc pe Facebook”, spune ea, cand cineva din echipa anunta finalul pauzei. Urmeaza cea de-a treia proba in concurs- Din 25 de mingi cate poate introduce partenerul in cos? Imi indrept atentia catre concurenti. Baietii, patru la numar, sunt in „acvariu”, vad si aud ce se intampla in platou, pot comunica intre ei, dar sunt redusi la tacere pentru restul, pentru a nu putea influenta rezultatul pariurilor pe care le fac partenerele lor. Inainte de licitatii, proba trebuie exemplificata. Mingile sunt aduse in platou, la fel si cele trei mese care sunt asezate in fata cosului, publicul e frenetic.

Baietii privesc spectacolul din platou de acolo, din boxa lor, departe de partenere, iar prezentatorii sunt ca niste copii care s-au adunat sa bata mingea in fata blocului. Pe rand, ne demonstreaza ca au, mai mult sau mai putin, simtul cosului. Mingile portocalii se incapataneaza sa sara mai mult aiurea prin platou, doar cateva, mai ascultatoare nimeresc tinta. Una dintre ele loveste un cameraman drept in cap, iar lumea rade ca la circ. Printr-un act de ingaduinta, pret de un minut, Cove schimba rolul cu "victima", luindu-i camera de filmat si lasand-o sa-si incerce veleitatile de baschetbalist. Gata cu joaca, concurentii au inteles ce au de facut, mingile sunt adunate, urmeaza licitatia. Fetele pariaza pe un anumit numar de aruncari reusite, 5 si 17 fiind extremele. In uralele publicului, care-si manifesta fatis partipris-urile, fiecare dintre concurenti este invitat sa sustina proba. Nu va voi spune cine a reusit sa introduca in cos numarul licitat de mingi, va voi spune doar ca n-as fi vrut nicio secunda sa fiu in pielea lui Stefan, partenerul Laviniei, dar mi-ar fi placut sa simt bucuria, aratata fatis printr-o imbratisare zdravana a masinii si un joc de glezne care l-ar face invidios pana si pe Ronaldo, a celui care a castigat proba. Urmeaza din nou o scurta pauza, in care platoul este curatat si pregatit pentru cea de-a patra proba- In cat timp poate taia partenera dumneavoastra un lemn in doua bucati? In spatele portii platoului, regizorul dirijeaza cativa baieti care aduc niste busteni. Mai vad o capra si un fierastrau, recuzita care este introdusa in platou imediat cum reincep filmarile. E randul fetelor sa intre la boxa si al baietilor sa liciteze forta si rapiditatea partenerelor. Pana atunci insa, Andreea are treaba, trebuie sa dea gata arbustul, inaintea fetelor. Cove o sicaneaza, o intreaba cum se numeste obiectul pe care sta busteanul. Andreea zice ce-i trece prin cap, nimereste in cele din urma si prelungeste momentul comic printr-un dans." Ta, ta, ta, Caprita Ta..." si lupta cu lemnul incepe. Cu ajutorul si la insistentele colegilor ei si ale publicului, dupa vaicareli si rezerve firesti cand vine vorba despre o diva, in 3 minute si 27 de secunde, ea face k.o. busteanul. O noua pauza inainte ca filmarea sa-si urmeze cursul. E tarziu, urmeaza proba din runda finala, unde ajung doar doua echipe, cele care au licitat corect si au adunat cele mai multe puncte. Aici, perechea care gaseste cel mai cel mai mare numar de chei ascunse in autoturism, pleaca acasa cu premiul.

Decid sa parasesc platoul si sa vad deznodamantul pe 1 iunie, cand va fi difuzata cea de-a patra editie a emisiunii.

Sursa: adevarul.ro

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”