Kelemen Hunor: Ungaria ar putea pune aderarea României la Schengen pe agendă în 2024

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 21 apr 2024, 03:10

România se poate baza pe sprijinul Ungariei pentru aderarea la Schengen

Sursa: freepik.com

România se poate baza pe sprijinul Ungariei pentru aderarea la Schengen, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Aderarea României la Schengen va fi repusă pe agendă în 2024, atunci când Ungaria va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Aderarea României la Schengen

Kelemen Hunor, a declarat, pentru Digi24, că Ungaria că aderarea României la Schengen va fi repusă pe agendă în iulie 2024, atunci când Ungaria va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

Președintele UDMR a mai precizat că Ungaria a susținut aderarea României la spațiul Schengen și anul trecut și acum doi ani. 

„Ungaria a susținut aderarea României și anul trecut și acum doi ani. Au și spus că a fost o decizie incorectă anul trecut și că trebuie corectată acea decizie. Acum suntem sub președinția spaniolă și contează foarte mult ce se va întâmpla în această jumătate de an.
Eu sper, nu am detalii, că nu mai sunt în Guvern, și nu știu exact toate discuțiile, că sub președinția spaniolă, în octombrie undeva, dacă noi intrăm cu spațiul aerian ar fi un prim pas și ar fi o deschidere, după care poți să mergi mai departe cu frontiera terestră și aici, sub președinția ungară, se poate repune din nou pe agendă, fiindcă în prima jumătate a anului viitor nu se vor discuta chestiile legate de Schengen, că toată lumea va fi în campanie electorală.

Discutiile vor începe după alegerile europarlamentare, deci după 9 iunie și sunt convins că sub președinția ungară va fi pe agendă această chestiune și va exista o susținere din partea Ungariei în continuare”, a declarat președintele UDMR.

Citește și: În ce condiții poate intra România în Spațiul Schengen?

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt șansele României de intrare în Schengen în 2023

Oficialii români iau în calcul trei scenarii pentru intrarea României în spațiul Schengen, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu pentru hotnews.ro.

Ccenariul pozitiv este ca în sesiunea din octombrie să existe un consens și România să intre în Schengen în două etape: cu partea aeriană în primă etapă și la 1 ianuarie 2024 a doua etapă, cu frontierele terestre.

Scenariul al doilea ar fi varianta de compromis, care ar implica discutarea în consiliul JAI în decembrie și intrarea României în Schengen după alegerile pentru Parlamentul European și după cele din Austria, undeva în toamna anului 2024.

Al treilea scenariu ia în calcul opoziția Austriei și după alegerile lor. În cazul acesta, România are acum instrumentele și pârghiile legale invocate și în Rezoluția adoptată și le-ar putea folosi în așa fel încât să se forțeze o decizie pentru România la Curtea de Justiție Europeană.

Citește și: Suedia și-a exprimat susținerea pentru intrarea României în spațiul Schengen

Concret, România prin intermediul instituțiilor europene PE și CE poate ataca la Curte folosindu-se de instrumente juridice și se poate invalida juridic dreptul de veto al Austriei invocând faptul că se încalcă drepturile cetățenilor români. „ Comisia Europeană și Parlamentul European pot iniția demersul cum a făcut în cazul Ungariei și Poloniei, însă procedura juridic este de durată”, a explicat europarlamentarul Victor Negrescu pentru sursa mai sus citată.