Nici reconciliere, nici reunificare cu vecinul său: la începutul anului, conducătorul Coreei de Nord, Kim, și-a redefinit politica față de Coreea de Sud. Potrivit lui Kim, țara sa ar trebui să se pregătească pentru un "răspuns de război." În ultima vreme, conducătorul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a atras în mod regulat atenția asupra sa prin gesturi militare amenințătoare. Armata și industria de apărare au fost instruite să își intensifice pregătirile pentru război.
O stare de război în conformitate cu dreptul internațional
Peninsula coreeană se află într-o stare de război în conformitate cu dreptul internațional de la sfârșitul "războiului fratricid" dintre 1950 și 1953. "Este pentru prima dată când conducerea Coreei de Nord a declarat public că este imposibil să se realizeze unificarea", a declarat expertul în Coreea de Nord și fost cercetător la Institutul sud-coreean pentru Unificare Națională,
Park Young Ho. Pyongyangul a acuzat deja în repetate rânduri guvernul de la Seul pentru deteriorarea relațiilor. declarațiile lui Kim pot fi înțelese și ca o amenințare mai mult sau mai puțin ascunsă la adresa țării vecine. "Din cauza măsurilor necruțătoare luate de inamic pentru a ne invada țara, este un fapt împlinit că un război ar putea izbucni în peninsula coreeană în orice moment", a declarat Kim. Armata nord-coreeană trebuie să se pregătească pentru a "pacifica întregul teritoriu al Coreei de Sud"- cu bombe nucleare, dacă este necesar, în cazul unui atac, a declarat conducătorul, citat de acesta.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Coreea de Sud se așteaptă la noi provocări
SUA neagă acuzațiile Pyongyangului, care susține că pregătește un atac împreună cu aliații săi. Sud-coreenii se tem că vor continua să trăiască vremuri tulburi și în noul an. Serviciile secrete sud-coreene au avertizat recent că Coreea de Nord ar putea efectua noi provocări înainte de alegerile parlamentare sud-coreene din aprilie și de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.Pe lângă extinderea arsenalului nuclear și construirea de drone militare, Coreea de Nord ar fi desemnat lansarea a încă trei sateliți de recunoaștere ca fiind una dintre cele mai importante sarcini pentru 2024. Coreea de Nord trebuie să își mențină linia ofensivă fermă, a subliniat Kim. Rapoartele din presa controlată de stat au sărbătorit lansarea primului satelit de spionaj nord-coreean în noiembrie ca fiind un succes. Cu propriii săi sateliți militari, țara vrea să poată observa mai bine mișcările SUA în special.
Citește și: Putin invocă unitatea Rusiei, ignorand esecul din Ucraina
Citește și: Acești români vor rămâne fără pensie începând cu 2024! Cine sunt cei afectați?
Citește și: Programul magazinelor de Anul Nou 2024. Ce trebuie să știe românii care își fac acum cumpărăturile