Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a anunțat că va crește „exponențial” arsenalul nuclear al țării sale, după ce, în anul 2022, a făcut teste nucleare, a vorbit despre un astfel de armament și a dat ordinul unor lansări care, deși nu au fost nucleare, ar crescut temerile legate de posibilitatea începerii unui nou conflict armat.
Kim Jong-un va crește arsenalul nuclear al Coreei de Nord
Cu un război care durează în Ucraina de aproximativ un an, noi temeri sunt lansate din Coreea de Nord, acolo unde Kim Jong-un face o declarație deloc liniștitoare.
Liderul nord coreean a anunțat că va „crește exponențial arsenalul nuclear” al țării, totul pentru a fi pregătit în fața inamicului reprezentat de Coreea de Sud și de Statele Unite ale Americii, susține agenția oficială KCNA.
Partidul Muncitorilor, care se află la conducere în Coreea de Nord, a anunțat, la finalul reuniunii de la Phenian, că țara urmează să „dezvolte un nou sistem de rachete balistice intercontinentale, a cărei misiune va fi contraatacul nuclear rapid”.
Kim Jong Un motivează decizia spunând că de vină este situația din prezent și numește ca fiind „ostile” acțiunile celor două țări despre care afirmă că pun în pericol securitatea Coreei de Nord.
Citește și: Coreeni vor „întineri” cu 1-2 ani. Cum se va calcula vârsta oamenilor din Coreea de Sud, începând din 2023
„Situaţia actuală necesită să ne dublăm eforturile pentru a întări forţa militară cu scopul de a garanta pe deplin suveranitatea, securitatea şi interesele fundamentale (ale Coreei de Nord) ca răspuns la manevrele militare îngrijorătoare ale Statelor Unite şi ale altor forţe ostile.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Aceasta subliniază importanţa şi necesitatea producţiei în masă de arme nucleare tactice şi îndeamnă la o creştere exponenţială a arsenalul nuclear al ţării”, a mai precizat liderul nord coreean.
Coreea de Sud a intrat în vizorul Coreei de Nord
KNCA a raportat, ulterior, faptul că liderul nord corean a declarat că „în raza de a acțiune a loviturilor” nucleare ale țării sale se află, „în întregime”, Coreea de Sud.
Phenianul a lansat, în ultima parte a anului 2022, numeroase rachete, iar prima rachetă balistică din ultima jumătate de deceniu a fost lansată chiar în luna martie.
Mai mult decât atât, în luna noiembrie, o rachetă intercontinentală a căzut în largul Japoniei în urmă cu aproximativ două luni, iar, în ultimul weekend din anul 2022, Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Acestea reprezintă doar o parte dintre acțiunile provocatoare ale Coreei de Nord din ultimul an.
„Intenţia este că, în cazul în care Coreea de Nord produce în masă arme nucleare, chiar şi fără a se angaja în provocări agresive, Statele Unite nu vor avea de ales decât să recunoască într-o zi Coreea de Nord drept stat nuclear”, a declarat Go Myong-hyun, cercetător la Asan Institute for Policy Studies.