Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj extrem de ferm legat de securitatea la Marea Neagră, precizând, în context, că "România a devenit un simbol al unității și solidarității NATO".
"Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia”
Președintele a ținut să sublinieze importanța locului în care se celebrează Ziua Marinei, precizând: "Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe
În câteva luni, ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează Alianţa Nord-Atlantică. Prin activităţile comune desfăşurate de militarii români şi aliaţi aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc şi de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc.
Președintele a menţionat că România va pune în practică deciziile adoptate la Madrid şi, împreună cu aliaţii şi partenerii săi, va consolida postura NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung.
Klaus Iohannis a afirmat că România va continua să îşi îndeplinească rolul de "pilon de stabilitate regional" și că va continua să acţioneze "unitar şi coordonat" în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele războiului din Ucraina.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Astăzi este Ziua Marinei Române- Ce evenimente sunt organizate la malul Mării Negre
Preşedintele a adus un omagiu celor care s-au jertfit sub pavilionul naţional
Klaus Iohannis a subliniat că a fi marinar "este mai mult decât o meserie, este un stil de viaţă" care presupune multe sacrificii, dar şi nenumărate satisfacţii şi împliniri.
Președintele a evidenţiat totodată că datorită misiunilor desfăşurate de Forţele Navale, alături de aliaţii şi partenerii din NATO şi din UE, apele teritoriale ale României, dar şi mările lumii sunt mai sigure.
Anul acesta, sărbătoarea națională împlinește 120 de ani de la recunoștință. Ziua Marinei Române a fost oficializată pe 15 august 1902, ca onomastică a marinarilor din România de Sfânta Maria Mare. Primul eveniment s-a desfășurat la bordul crucișătorului „Elisabeta”.